Ένας φίλος από τα παλιά, που δέθηκε πολύ με την ΑΕΚ

Η παρουσία της ΑΕΚ στη Ρουμανία για να αντιμετωπίσει την Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα είναι πολύ λογικό να φέρνει στους φίλους της Ένωσης σκέψεις που να σχετίζονται με τη συγκεκριμένη χώρα. Σε αυτές περίοπτη θέση έχει φυσικά το όνομα του Άντον Ντόμπος, ενός ποδοσφαιριστή που δέθηκε πολύ με την ΑΕΚ, όπως άλλωστε έχει συμβεί με πολλούς άλλους ακόμα που ήρθαν στην Ελλάδα για να φορέσουν την «κιτρινόμαυρη» φανέλα.

 

Ο Ντόμπος γεννήθηκε το 1965, αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός, και ήρθε στην Ένωση το καλοκαίρι του 1996. Σε μία, δηλαδή, πολύ δύσκολη και μεταβατική χρονική περίοδο, στην οποία η ΑΕΚ βρισκόταν στον κυκεώνα της αποχώρησης του Ντούσαν Μπάγεβιτς από τον πάγκο της ομάδας (μετά από μία άκρως επιτυχημένη μακροχρόνια παραμονή). Το αγωνιστικό έργο που ανέλαβε ο Ντόμπος ήταν και αυτό υψηλών απαιτήσεων, καθώς ο Ρουμάνος προοριζόταν για τη θέση του Στέλιου Μανωλά που τότε βρισκόταν σε διάσταση (και αυτός…) με τον Μιχάλη Τροχανά.  Τελικά ο Μανωλάς παρέμεινε στην ομάδα, αλλά και ο Ντόμπος αγωνίστηκε δύο αγωνιστικές περιόδους με αυτήν, κατακτώντας ένα Σούπερ Καπ το 1996 και το Κύπελλο Ελλάδας το 1997.

 

Πριν έρθει στην ΑΕΚ είχε συμμετάσχει με την Εθνική Ρουμανίας στο Euro του 1996, ενώ είχε κατακτήσει πολλούς τίτλους στη Ρουμανία αγωνιζόμενος σε ομάδες όπως η Μπράιλα, η Τούρντα, η Κλουζ, η Ντιναμό και η Στεάουα Βουκουρεστίου. Ήταν, δηλαδή, ένας καταξιωμένος και αναγνωρίσιμος ποδοσφαιριστής για τα δεδομένα της χώρας του, που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο όσον αφορά στο ποδοσφαιρικό της βεληνεκές.

 

Αυτό που τον καταξίωσε στις συνειδήσεις των Ενωσιτών ήταν το γεγονός πως όταν επέστρεψε στη χώρα του προέβη σε μία σημαντική κίνηση. Αγόρασε, λοιπόν, μία ρουμανική ομάδα, τη Φουλγκερούλ, και την ονόμασε ΑΕΚ Βουκουρεστίου, ως ένδειξη βαθιάς λατρείας για την ΑΕΚ. Αργότερα, η συγκεκριμένη ομάδα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και συγχωνεύτηκε με την ομάδα Πολιτέχνικα Τιμισοάρα. Το νέο της όνομα ήταν πάλι συνυφασμένο με την ΑΕΚ: Πολιτέχνικα ΑΕΚ Τιμισοάρα.

 

Ο Ντόμπος για να περιγράψει τα όσα αισθάνεται για την ΑΕΚ είχε δηλώσει κάποια στιγμή πως «θα έπαιζα χωρίς χρήματα για αυτήν την ομάδα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιους οπαδούς». Από το πέρασμα του στην ΑΕΚ ξεχώρισε τη φιλία του με τον Μαρτσέλο, ενώ τόνισε και το θαυμασμό του για τα αγωνιστικά προσόντα του Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Ρουμάνος έχει πει, επίσης, σε κάποια άλλη συνέντευξή του σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης πως «από το ξεκίνημα είχα μία ιδιαίτερη σχέση με την ΑΕΚ. Με υποδέχθηκαν με βασιλικό τρόπο, με αγάπησαν ολοκληρωτικά, ήταν στο πλευρό μου σε μία δύσκολη φάση της ζωής μου. Όλοι ήταν ξεχωριστοί άνθρωποι, παθιασμένοι, αγαπούσαν οτιδήποτε σχετίζεται με την ΑΕΚ».

 

Κάποια χρόνια νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα το 2008, είχε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητο, αλλά κατάφερε να βγει νικητής από μία τόσο σκληρή δοκιμασία, παρότι είχε βρεθεί ακόμα και σε κώμα… Τα επόμενα χρόνια στάθηκε όρθιος, και ασχολήθηκε με τη μεγάλη του αγάπη, το άθλημα δηλαδή στο οποίο σταδιοδρόμησε επαγγελματικά, δημιουργώντας ποδοσφαιρικές Ακαδημίες στη χώρα του. To Μάρτιο του 2014 ο Άντον Ντόμπος ήταν προσκεκλημένος στη γιορτή της ORIGINAL 21, από την οποία και τιμήθηκε «γιατί έκανε την ΑΕΚ γνωστή στη Ρουμανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *