Ίλια Ίβιτς: ένα πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει

Σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, η επιλογή της διοίκησης της ομάδας για τη θέση του νέου τεχνικού διευθυντή είναι αυτή ενός παλιού γνώριμου, του Ίλια Ίβιτς. Ο Ίβιτς είναι ένας άνθρωπος που έχει συνδεθεί με την ΑΕΚ στο παρελθόν, τόσο ως παίκτης, όσο και ως τεχνικός διευθυντής. Σίγουρα πρόκειται για έναν ικανό άνθρωπο που έδειξε έργο και από τις δύο θέσεις. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα. Σε μία διαφορετική εποχή από τις προηγούμενες, στην οποία χρειάζονται και οι απαραίτητοι εκσυγχρονισμοί.

 

Ο Ίλια Ίβιτς γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1971. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίσθηκε ως επιθετικός στην Προλετέρ, στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, στον Ολυμπιακό, στην Τορίνο, στον Άρη και στην ΑΕΚ, όπου έκλεισε και την καριέρα του. Μάλιστα, με δικό του νικητήριο τέρμα λίγα λεπτά πριν το τέλος η Ένωση νίκησε με 2-1 τον Ολυμπιακό στον τελικό Κυπέλλου του 2002, χαρίζοντάς της ένα τρόπαιο. Κάποια στιγμή φόρεσε και τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του, με το στυλ του με τη μπάλα στα πόδια να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του.

 

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας έγινε τεχνικός διευθυντής στην ΑΕΚ, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2007. Μετά έκανε την ίδια δουλειά και στον Ολυμπιακό και στον Ερυθρό Αστέρα. Το πέρασμά του από την ΑΕΚ ήταν επιτυχημένο, με αποτέλεσμα να μνημονεύεται για επιστροφή στο ίδιο πόστο από πολλούς στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να έρθει το «πλήρωμα του χρόνου» και να τον διαλέξει τέλη Αυγούστου του 2019 ο Δημήτρης Μελισσανίδης ως τον αντικαταστάτη του Νίκου Λυμπερόπουλου. Στην ΑΕΚ, που τότε βρισκόταν στα χέρια του Ντέμη Νικολαΐδη και της ομάδας επιχειρηματιών που χρηματοδοτούσαν το εγχείρημά του, ήρθαν με τη συμβολή του Ίβιτς αρκετοί παίκτες που βοήθησαν την ομάδα και αποδεδειγμένα είχαν τα προσόντα για να φορέσουν την «κιτρινόμαυρη» φανέλα. Μάλιστα, η ΠΑΕ μπόρεσε να αποκομίσει σημαντικά ποσά και από τις μεταπωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

 

Ο Ίβιτς έφυγε τότε γιατί, σύμφωνα με διάφορες δημοσιογραφικές αναφορές που σχετίζονται με εκείνο το διάστημα, διαφωνούσε με τον προπονητή Λορέντσο Σέρα Φερέρ. Διαφορετική φιλοσοφία, άλλες επιλογές, μη ταιριαστό διαπροσωπικό κλίμα; Ίσως. Το σίγουρο, βέβαια, είναι πως εκείνη την εποχή σημειώθηκαν και σοβαρές εκτροπές από το αρχικό οικονομικό πλάνο, με τελικό αποτέλεσμα τα όσα έγιναν αρχικά με τους ανθρώπους που χρηματοδότησαν το πλάνο Ντέμη (που έφευγαν ένας-ένας), και τελικά το γενικό φαλιμέντο λίγα χρόνια μετά… Όμως, ο Ίβιτς έχει μείνει στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία θετική παρουσία.

 

Στο σήμερα, θέτει τους όρους του ως προς τη συνεργασία με τη διοικητική τάξη πραγμάτων υπό τον Δημήτρη Μελισσανίδη (που τον είχε σε εκτίμηση όλα αυτά τα χρόνια). Και αυτό είναι σημαντικό. Για πολλούς λόγους. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν άνθρωπο που διατηρεί τον αυτοσεβασμό του και το διεκδικητισμό του. Που έχει σχέδιο και απαιτήσεις, που δεν είναι yesmen, ούτε της στείρας λογικής «να πάρουμε τα λεφτά» και όλα τα άλλα να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Φυσικά τον ενδιαφέρουν τα χρήματα, αλλά δίνει έμφαση και στους ευρύτερους όρους που του επιτρέπουν να δουλέψει όπως ο ίδιος επιθυμεί. Το γεγονός πως πλησιάζει η είσοδος της Ένωσης στο καινούριο της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια αυξάνει τις απαιτήσεις. Άρα, και από τον Ίλια Ίβιτς. Επομένως κάθε πρόσωπο που διαλέγεται από τη διοίκηση έχει μπροστά του υποχρεώσεις με μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία.

 

Ο ίδιος δήλωσε στην ανάληψη των νέων του καθηκόντων πως δεν μιλάει πολύ. Μακάρι να μη χρειαστεί, γιατί θα έχουν μιλήσει τα έργα του. Είναι κομβική επιλογή και η ΑΕΚ μετά την περσινή αναιμική χρονιά, συν το φετινό σχεδόν διαλυτικό ξεκίνημα, δεν έχει περιθώρια για άλλες λοξοδρομήσεις ή αποτυχίες. Ο Ίλια Ίβιτς μοιάζει ως ένα πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *