Αποτέλεσμα-πρό(σ)κληση για το δεύτερο γύρο

Μπορεί ένα αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμό ουσίας στο εσωτερικό ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού; Μπορεί μία εντός έδρας γκέλα με μία από τις τελευταίες στο βαθμολογικό πίνακα ομάδες να σε ωθήσει να το πάρεις από την αρχή το πράγμα; Μπορεί η ΑΕΚ από αυτό το αποτέλεσμα-σοκ με τον Απόλλωνα Σμύρνης να βγει κερδισμένη;

 

Ακόμα και αν δεν μπορεί, που λέει ο λόγος, πρέπει να το προσπαθήσει. Το για ποιους ποδοσφαιρικούς λόγους οι ποδοσφαιριστές του Μανόλο Χιμένεθ έμειναν στο μηδέν απέναντι στο φιλότιμο και αξιόμαχο (αλλά επιθετικά ανύπαρκτο κατά βάση) συγκρότημα του Γιώργου Παράσχου, μπορούμε να το συζητήσουμε και να βρούμε κάποιους. Οι περισσότεροι, ενδεχομένως, να είναι και εύστοχοι. Όμως, το λέω ξεκάθαρα, μετά το τέλος αυτής της αναμέτρησης, και ειδικά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός την επομένη μέρα πέρασε το εμπόδιο του ΠΑΣ Γιάννινα διαμορφώνοντας νέα (και πρωτόγνωρα για φέτος) βαθμολογικά δεδομένα, κάθε ουσιαστική κουβέντα αφορά στη συνέχεια.

 

Προφανώς και αλλιώς τα περιμέναμε τα πράγματα. Προφανώς και θέλαμε για πολλούς λόγους τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα: για συμβολικούς, για ουσιαστικούς, για ψυχολογικούς, για ιστορική αποκατάσταση, για να έχουμε εύηχα και πειστικά επιχειρήματα αυτές τις ημέρες σε συζητήσεις με οπαδούς άλλων ομάδων. Δεν τα καταφέραμε. Η ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ. Επομένως, και η αναγκαιότητα για επιτυχή μελλοντική διαχείριση της πραγματικότητας, που είναι μία, αδυσώπητη και δεν αλλάζει με τίποτα πια. Ανεπίτρεπτη βαθμολογική απώλεια, που χαλάει αρκετά το κλίμα, αλλά θα πρέπει να αποτελεί ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ. Δεν ακυρώνει τα όποια καλά είδαμε εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά αυξάνει το είδος και την ποσότητα των άμεσων απαιτήσεων.

 

Στα υπέρ μας είναι το γεγονός πως το πρωτάθλημα διακόπτεται για τις γιορτές. Με την επιστροφή στα γήπεδα της Super League στις πρώτες ημέρες του νέου έτους, κανένας μας δεν θα έχει ξεχάσει αυτή τη γκέλα (θα τη μνημονεύουμε οι περισσότεροι), αλλά οι βασικές μας προτεραιότητες θα αφορούν στις τότε αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το τέλος του πρώτου γύρου ήταν κομβικό οτιδήποτε κι αν γινόταν. Είτε τερματίζαμε πρώτοι, είτε όχι, υποχρεωτικά θα λάμβανε χώρα ο απολογισμός. Η γενική εικόνα του πρωταθλήματος μας βάζει ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ μέσα στη διεκδίκηση του φετινού τίτλου, το ίδιο και η ίδια η βαθμολογία. Σημειολογικά ηττηθήκαμε χάνοντας μέσα στο ΟΑΚΑ, και με αντίπαλο τον Απόλλωνα, την πρωτοπορία, αφού δεν εκμεταλλευτήκαμε με πλήρη αποτελεσματικότητα το ευνοϊκό πρόγραμμα στο φινάλε του πρώτου μισού. Αυτό στο σήμερα είναι κάτι αρνητικό. Στο αύριο, από την ΑΕΚ θα εξαρτηθεί αν θα υφίσταται ή θα εξαφανιστεί ως σοβαρό επιχείρημα που θα διαμορφώνει μία εις βάρος μας προοπτική.

 

Οι άτυποι τίτλοι δεν απονέμονται ποτέ, πάντως, παρά μόνο διαμορφώνουν την πρόσκαιρη ουσία που δύναται να κρίνει τους επίσημους-κανονικούς. Τα ίδια πράγματα που έπρεπε να κάνουμε ακόμα και αν νικούσαμε το Σάββατο τον Απόλλωνα, ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στο δεύτερο γύρο.  Δεν «χρυσώνει» το χάπι κάτι τέτοιο, αλλά είπαμε άλλο πράγμα η ουσία, κι άλλο οι εντυπώσεις. Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η τελική ουσία και θα βαφτούν σε συγκεκριμένο χρώμα οι τελικές εντυπώσεις. Το 0-0 του Σαββάτου δεν μας «πέταξε έξω», ούτε μας απομάκρυνε από τους στόχους μας. Μας αποκαρδίωσε, μας εκνεύρισε και μας υπενθύμισε -με άκομψο τρόπο, είναι η αλήθεια…- πως για να πάρεις πρωτάθλημα θα περάσεις «δια πυρός και σιδήρου».  Αν στο τέλος πάνε όλα καλά, θα θυμόμαστε αυτή τη «λευκή» ισοπαλία ως ένα πολύ καλό ποδοσφαιρικό μάθημα. Αν δεν πάνε, θα έχουμε κι άλλα να λέμε και να προτάσσουμε. Επομένως, ψυχραιμία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *