Ατάκες Μελισσανίδη και ουσία ΑΕΚ…

Πολλοί θα έβλεπαν live την εκπομπή «η Δίκη στο ΟPEN» του Κυριάκου Θωμαϊδη (που μεταδίδεται από το OPEN BEYOND) το βράδυ της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου. Όμως, θα έμαθαν το τι έγινε μετά την παρέμβαση Μελισσανίδη πολλοί περισσότεροι την επόμενη μέρα. Ο Τάσος Κάκος βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ δεν τον άφησε να παραποιεί την πραγματικότητα (όσον αφορά στη φάση του αγώνα Λαμία-ΑΕΚ που οι «κιτρινόμαυροι» δικαίως ζήτησαν πέναλτι), θέτοντας παράλληλα ευθέως το ζήτημα του κατά πόσο ο πρώην διαιτητής είναι έμμισθος ή μη στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη.

Διακεκριμένος ατακαδόρος ο Δημήτρης Μελισσανίδης

Σίγουρα, σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν διάφορες διαστάσεις. Ο πραγματικός στόχος μίας τέτοιας κίνησης, η ουσία των λεγομένων, και το ύφος. Στο τελευταίο κομμάτι, αυτό του ύφους, ο Δημήτρης Μελισσανίδης διακρίνεται συχνά για την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου είδους. Θεωρείται ως ένας από τους πιο διακεκριμένους ατακαδόρους στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και, μάλιστα, με προϋπηρεσία αρκετών χρόνων, και για την ακρίβεια δεκαετιών. Ατάκες για «μάου μάου», για «τον Αλή Μπαμπά και τους σαράντα κλέφτες», για «τα φουρό», και για αυτούς που «είπαν μαμά στα 20 τους» είναι από τις πιο πρόσφατες που έχουν μείνει στις μνήμες πολλών. Όχι μόνο Ενωσιτών…

Η παλιότερη που έχει καταγραφεί στη μνήμη όλων όσων θυμούνται τα δρώμενα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν η περιβόητη «αυτό που ξέρω εγώ κύριε Μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν την Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα», με αφορμή τότε τη διαιτησία του διαιτητή Μπάκα στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας του 1995 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός.

Παραθέτουμε, δε, ορισμένες ακόμα από τα τελευταία χρόνια όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης βγήκε ξανά μπροστά ως διοικητικός ηγέτης της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ:

* «Δεν υπάρχει Χούντα στον πλανήτη που δεν έχει πέσει, έτσι σας λέω ότι θα πέσει και αυτή. Εγώ δεν βρήκα τίποτα έτοιμο, πάντα στη ζωή μου ήμουν δημιουργός. Κάποιοι τα βρήκαν όλα έτοιμα. Μπούληδες ήταν, μπούληδες θα μείνουν»

* «Λίγα ψωμιά τους έμειναν, στους πονηρούς που τους ξέρει όλη η Ελλάδα. Δεν γίνεται να διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο νεκροκεφαλές και γκρανκάσες. Ήρθε η ώρα τους, έχουν τελειώσει και το ξέρουν»

* «Σε οκτώ μήνες, αυτοί οι διαιτητές θα σφυρίζουν για να φύγουν τα τρένα. Μόνο εκεί θα σφυρίζουν»

Η ουσία

Μην κοροϊδευόμαστε, αυτές οι ατάκες άρεσαν σε πολύ κόσμο της Ένωσης, γιατί εκπέμπουν έναν απαραίτητο και επιβεβλημένο από τα πράγματα του εγχώριου ανταγωνισμού δυναμισμό. Όμως, από μόνες τους δεν αρκούν. Οι ατάκες Μελισσανίδη από το 2013 κι ύστερα είχαν συνοδευτεί με απτά αποτελέσματα. Άρα, και από ουσία ΑΕΚ. Η ΑΕΚ κάθε χρόνο έκανε το βήμα παραπάνω, το κατεστημένο του ΟΣΦΠ στην ΕΠΟ «γκρεμίστηκε», και έτσι ο κόσμος της ομάδας ήταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ικανοποιημένος. Πρώτα ήρθε το Κύπελλο Ελλάδας, μετά η έξοδος στο Champions League, μετά η ευρωπαϊκή πορεία στο Europa League, μετά ο τίτλος του πρωταθλήματος και μετά η είσοδος στους «χρυσοφόρους»ομίλους του Champions League. Ενστάσεις για τη σφιχτή οικονομική πολιτική πάντα υπήρχαν, όπως και για επιμέρους άστοχες κινήσεις (π.χ. σε προπονητές και τεχνικούς διευθυντές). Όμως, μέχρι τον Αύγουστο του 2018 η ΑΕΚ ήταν σε διαρκώς ανοδική πορεία και κέρδισε την εκτίμηση των ουδέτερων και τη λατρεία των φίλων της. Δικαίως…

Τα όσα είπε ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης στον Κάκο, ανάμεσά τους και οι ατάκες «για τα μουστάκια που αφήνει», οι χαρακτηρισμοί «μαϊμού» και «νούμερο», έχουν δύο χροιές. Η μία είναι η εύθυμη που έκανε τους περισσότερους Ενωσίτες να το απολαύσουν. Από την άλλη, πρέπει να βρούμε την ουσία που υπάρχει. Η παρέμβαση Μελισσανίδη στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαϊδη τι σηματοδοτεί; Απλός εκνευρισμός της στιγμής; Συνειδητή παρέμβαση για να περάσει μηνύματα για το μέλλον; Προκαθορισμένη κίνηση που έψαχνε αφορμή; Η επίθεση προς τον Κάκο ήταν προς τον Ιβάν Σαββίδη; Ο Τίγρης είναι εδώ και το δήλωσε δημοσίως δείχνοντας προθέσεις για το μέλλον ή απλά προέβη σε μία κίνηση εντυπωσιασμού; Ο καθένας τοποθετείται όπως καταλαβαίνει, αφού επεξεργαστεί πρώτα τα δεδομένα. Η ΑΕΚ, πάντως, χρειάζεται την απαραίτητη εξωαγωνιστική προστασία για να μπορέσει να βρει αγωνιστικά το δρόμο της. Κι εδώ μόνο ο χρόνος, και το πέρασμά του, κρατάει τις απαντήσεις στην κατοχή του…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *