Η ευρωπαία ΑΕΚ παραμένει εδώ και μας αρέσει πολύ

Το ταξίδι που ξεκίνησε το καλοκαίρι στα μουλωχτά, αλλά και με κάποια σχετική παγωμάρα μετά τους αγώνες με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, συνεχίζεται με τον καλύτερο τρόπο.

 

Πλέον υφίσταται η έννοια της ευρωπαίας ΑΕΚ ξανά, μετά από πολλά χρόνια. Δεν χρειάζεται να κάνουμε απολογισμό για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ, παρά μόνο να ζητήσουμε από τον ίδιο και τους παίκτες του να συνεχίσουν έτσι για όσο περισσότερο μπορέσουν. Με μόνη σχετική εμπειρία την δίχως επιτυχία προσπάθεια πέρυσι με τη Σεντ Ετιέν, και ξαφνικά αποκτάμε παραστάσεις που συνοδεύονται από θετικότατα σχόλια και εγκωμιασμούς ακόμα και από ουδέτερους. Ακόμα και τα αποτελέσματα μας σπρώχνουν με πολλές πιθανότητες σε παραπέρα διαδρομές. Θέλουμε κάτι άλλο προς το παρόν;

 

Τι είδαμε στο Σαν Σίρο; Πέρα από έναν αγώνα που κράτησε μέχρι τις καθυστερήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον σε όσους το παρακολουθούσαν, είδαμε τον ντυμένο στα λευκά «δικέφαλο αετό» να πραγματοποιεί μία «πολύχρωμη» εμφάνιση που γεννάει ακόμα και μετριασμένες στεναχώριες για το γεγονός πως δεν πήραμε το διπλό… ΑΕΚ που έτρεχε μέχρι το τελευταίο λεπτό, ΑΕΚ που αμυνόταν, ΑΕΚ που ξεδιπλωνόταν με άνεση, ΑΕΚ που αψηφούσε το όνομα (και τις όποιες ικανότητες) του αντιπάλου,  ΑΕΚ που έβγαλε πολλές φάσεις, ΑΕΚ που είχε τύχη (γιατί αυτή σιγοντάρει τους ικανούς), ΑΕΚ που μας ικανοποίησε, ΑΕΚ που έφυγε αήττητη από το κατά τεκμήριο δυσκολότερο εκτός έδρας αγώνα στον όμιλο της.

 

Μπορεί η Μίλαν εδώ και κάποια χρόνια γενικώς να είναι σκιά του εαυτού της, μπορεί να είναι εδώ και κάποιες εβδομάδες σε μία κατάσταση που προβληματίζει, όμως δεν παύει να είναι η Μίλαν. Η εφτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και 18 φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας, των 3 Διηπειρωτικών και κάμποσων άλλων σπουδαίων τίτλων. Η ιστορία έγραψε πως αποσπάσαμε 0-0 σε έναν αγώνα με έντονο βαθμολογικό ενδιαφέρον και για τις δύο ομάδες. Τώρα τους υποδεχόμαστε, όχι μόνο για το ονόρε μιας τέτοιας αναμέτρησης, αλλά και για να μπορέσουμε με τη βοήθεια του ανυπέρβλητου κόσμου μας στην επερχόμενη λάβα του ΟΑΚΑ να τους νικήσουμε. Αυτή η ΑΕΚ μας δείχνει πως είναι ικανή για πολύ καλά πράγματα, αρκεί να παίζει όπως μπορεί. Αυτό αρκεί. Για να τα πάει καλά σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν χρειάζεται υπερβάσεις, προσευχές και κάθε είδους μεταφυσική, απλά να κάνει η ομάδα αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένη.

 

ΥΓ. Ο άνθρωπος που έφαγε εκείνο το γκολ στην Ξάνθη λίγες μέρες πριν, είναι ο ίδιος με αυτόν που στο Σαν Σίρο πραγματοποίησε μια πολύ καλή εμφάνιση, κάνοντας πολλούς να μιλήσουν για «κατέβασμα των ρολών». Ο Γιάννης Ανέστης, λοιπόν. Επομένως, αν σταθεί κάποιος μόνο στο πρώτο, χάνει όλα τα άλλα. Ο Ανέστης μπορεί ενδεχομένως να έχει παραπάνω τρωτά από όσα μπορούν να ανεχτούν κάποιοι ΑΕΚτσήδες, παραμένει όμως -έστω και έτσι- ένας καλός Έλληνας τερματοφύλακας. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αλλά μέχρι να το έχεις στηρίζεις αυτό που έχεις. Κριτικάρουμε, μοιράζουμε ευθύνες εκεί που υπάρχουν (όταν υπάρχουν), αλλά δεν ξεχνάμε τα βασικά. Δεν μου διαφεύγει φυσικά πως μπορεί σε κάποιον άλλον αγώνα ο Γιάννης να κάνει κάποιο λάθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν οφείλουμε να τον στηρίζουμε όταν το έχει ανάγκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *