Η νέα εποχή είναι εδώ και φωνάζει «προσαρμοστείτε όλοι»

Mία πτυχή του (ποδοσφαιρικού) μέλλοντος μπήκε ξαφνικά στην καθημερινότητά μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στην κυριολεξία, εκεί που δεν μπορούσε να υποψιαστεί το παραμικρό ακόμα και ο πιο ένθερμος παρακολουθητής παρόμοιων εξελίξεων… Η αρχή έγινε με το PAOK TV και τη διαδικτυακή του πλατφόρμα, που εδώ και λίγο καιρό είναι το μόνο μέσο που μεταδίδει ζωντανά τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Αίφνης, ξεκίνησαν κουβέντες που να σχετίζονται και με την ΑΕΚ.

 

Η ιδέα και μόνο ενός AEK TV δημιουργεί, στην αρχή τουλάχιστον…, μία έντονη ανάγκη για σχετική εξοικείωση.  Φυσικά, το γεγονός πως φαίνεται να υπάρχει στον ελλαδικό χώρο μία παρεμφερής νέα τάση, το να αναλαμβάνουν δηλαδή παρόμοια εγχειρήματα τις μεταδόσεις των αγώνων των ομάδων, αποτελεί μία πραγματική «επανάσταση». Για την οποία πρέπει να μελετηθούν καλά και τα θετικά και τα αρνητικά.  Όσο είναι έγκαιρα… Το σωστό και νηφάλιο στάθμισμα είναι εκείνο που «εγκολπώνει» τις κρισιμότερες απαντήσεις σε τόσο κομβικά για το μέλλον ερωτήματα.

 

Πρώτα από όλα, σημαντικό ρόλο παίζει ο λόγος ή η βασική αφορμή που ωθούν μία ΠΑΕ να αποφασίσει να προβεί σε μία τέτοια κίνηση. Αν είναι, π.χ., να διασφαλιστεί η αυτονομία της από «αλλότριες» και περίεργες καταστάσεις, που θα πυροδοτούσαν φθοροποιές ατέρμονες συζητήσεις, έχει καλώς. Αν μπορεί, παράλληλα, αυτή η ομάδα να βρει σταθερά έσοδα (ικανά να ικανοποιήσουν σημαντικές ανάγκες της), πάλι έχει καλώς. Κάθε τι που επιτρέπει την δυνατότητα αύξησης του συνολικά βεληνεκούς ενός κλαμπ είναι αρχικά καλοδεχούμενο…

 

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως ο αριθμός των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ευρύτεροι σοβαροί προβληματισμοί όπως το αν θα ωφελήσει κάτι τέτοιο σε μάκρος χρόνου τη γενικότερη επιβίωση όλων των ομάδων. Και όχι μόνο εκείνων που θα προχωρήσουν σύντομα σε ανάλογες κινήσεις… Βέβαια, η κάθε ομάδα (το κάθε εταιρικό μόρφωμα…) προφανώς και κοιτάει το δικό της συμφέρον, αλλά καλό είναι στην άκρη του μυαλού τους να έχουν όλοι και τους ευρύτερους περίγυρους. Γιατί αν αυτοί «βαλτώσουν» κάποια χρονική στιγμή, η ζημιά αργά ή γρήγορα θα «χτυπήσει την πόρτα» ΟΛΩΝ, μηδενός εξαιρουμένου… Δεν είναι ηθικό ζήτημα, όσο πρακτικό.

 

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

 

Στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένη εδώ και χρόνια η ύπαρξη καναλιών από διάφορους μεγάλους συλλόγους. Τα κανάλια αυτά έχουν πρόγραμμα, που είναι άκρως συνυφασμένο με τις ομάδες που τόλμησαν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Έτσι, μέσω αυτών, μπορείς να δεις εκπομπές που να σχετίζονται με τα ενεστωτικά δρώμενα, αλλά και να θαυμάσεις στιγμές και φυσιογνωμίες από το ένδοξο παρελθόν. Και αυτό το τελευταίο γιατί μεταδίδεται μεγάλος αριθμός ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε κομβικές στιγμές της ιστορίας των ομάδων αυτών, καθώς και σε προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους (πρόεδροι, προπονητές, ποδοσφαιριστές).

 

Παράλληλα, παρέχονται σε μεγάλες ποσότητες αγώνες παλιότεροι, αλλά και πιο σύγχρονοι. Ακόμα και λίγων ημερών… Δεν λείπουν, φυσικά, τα αφιερώματα και οι εκτενείς αναφορές στα τμήματα των μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών των συλλόγων, όπως και στο γυναικείο ποδόσφαιρο που στο πέρασμα του χρόνου καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα του ενδιαφέροντος. Οι πιο γνωστές σχετικές περιπτώσεις είναι τα Barca TV, Bayern TV, Juventus TV, Liverpool TV, Roma TV, Ajax TV, City TV και BVB TV (Borussia Dortmund).

 

Βέβαια, είναι άλλο πράγμα η ύπαρξη ενός καναλιού με πλούσιο πρόγραμμα γύρω από την ίδια την ομάδα και άλλο και η ταυτόχρονη ανάληψη από αυτό των αποκλειστικών ζωντανών μεταδόσεων της ίδιας ομάδας. Επομένως, αυτά τα δύο συνιστούν δύο διαφορετικές περιπτώσεις, άρα και δύο διαφορετικές συζητήσεις…

 

Εν κατακλείδι

 

Όπως σε κάθε τι σχετικό, χρειάζεται ενδελεχής μελέτη όλων των παραμέτρων.  Κάθε νεωτερισμός δεν πρέπει να θαμπώνει, ούτε και να τρομάζει a priori. Γνώση και σωστή αποτίμηση χρειάζεται. Η επίσημη ΑΕΚ, αν αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, καλό είναι να δώσει έμφαση στο λειτουργικό κομμάτι και στις όποιες μελλοντικές του εκφάνσεις. Και όχι τόσο στον επικοινωνιακό χειρισμό της αρχικής απόφασης για αποκοπή από το παρελθόν και πέρασμα στο «μαγικό» κόσμο του πειραματισμού. Βέβαια, παρά τις (προγενέστερες) έρευνες και τις αποφάσεις μίας ΠΑΕ, σημαντική παράμετρος είναι και η στάση της πλειοψηφίας του κόσμου της ομάδας αυτής. Αυτός για να καταλήξει πρέπει να γνωρίζει, για αυτό στο σήμερα απαιτούνται ολιστικές και μπεσαλίδικες ενημερώσεις. Η νέα εποχή είναι εδώ και φωνάζει «προσαρμοστείτε όλοι». Πρέπει, όμως, να παρέχει και τα κατάλληλα εχέγγυα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *