Η τεχνοτροπία και η αισιοδοξία υπάρχουν…

Μέσα σε λίγες μέρες υποχρεωθήκαμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της νέας εποχής. Πιο γρήγορα από όσo περιμέναμε οι περισσότεροι, είναι η αλήθεια… Έφυγαν κάποιοι σημαντικοί παίκτες, έφυγε ο προπονητής, ενώ παρουσιάστηκε και η εμπλοκή στο θέμα του Κάιπερς. Η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν άμεση και οι όροι της νέας αγωνιστικής περιόδου άρχισαν να μας ταλανίζουν από τώρα. Διατηρώ, βέβαια, πάντα την πεποίθηση πως όλα αυτά είναι ζητήματα που άπτονται των υποχρεώσεων που έχουν οι (επαγγελματικά ενασχολούμενοι…) άνθρωποι που κινούν τα νήματα σε κάθε σωματείο, αλλά δεν είναι κακό να ασχολούμαστε και όλοι οι υπόλοιποι. Κάποιες φορές ίσως είναι και αναγκαίο. Όμως, πρέπει να ξέρουμε να περιμένουμε.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στο πού θέλει να εστιάσει ο καθένας. Αυτοί που θέλουν να βλάψουν επικοινωνιακά την ΑΕΚ, θα δώσουν άλλες διαστάσεις σε υποθέσεις που υπό κανονικές συνθήκες σχετίζονται με την αυτονόητη καθημερινότητα μίας ομάδας. Άρα απαιτούν και διαφορετικές διαχειρίσεις. Αυτοί που θέλουν να την προστατεύσουν ίσως λίγο περισσότερο από όσο χρειάζεται, ενδεχομένως να αναδείξουν διαφορετικές ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, ενώ στα ανοιχτά ζητήματα θα εναρμονιστούν περισσότερο με τις κεντρικές αποφάσεις της επίσημης ομάδας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ανεξαρτήτως πως αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, τον κάθε διαφορετικό άνθρωπο που σχετίζεται με τις υποθέσεις που τρέχουν και κεντρίζουν το ενδιαφέρον στα της σύγχρονης ΑΕΚ.

 

Ο Χιμένεθ έφυγε. Σημασία έχει να τον τιμήσουμε για όσα πρόσφερε και ήταν πάρα πολλά και άκρως σημαντικά κατά την προσωπική μου κρίση. Προφανώς και είχε κάποια μειονεκτήματα, αλλά το έργο του έχει και θετικό πρόσημο σα γενική παρουσία, και αρκετές αγωνιστικές επιτυχίες. Το γιατί έφυγε δεν έχει πλέον τόση σημασία, όση το αν θα πετύχει ο διάδοχος του, ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ένας ικανός άνθρωπος και προπονητής, που πρέπει να στηρίξουμε. Περιμένοντας να μιλήσουμε και να κρίνουμε από τα πρώτα δείγματα γραφής του έργου του. Στο σήμερα έχουμε καλές «συστατικές επιστολές» για αυτόν, και μπορούμε να αισιοδοξούμε. Ο ίδιος, πρωτίστως, έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να απογειώσει την προπονητική του καριέρα. Οι καλύτερες προθέσεις δεν δικαιώνονται πάντα, οι μεγαλύτερες όμως επιτυχίες μπορούν και να προκύψουν από εκεί που κρατάει κάποιος μικρό καλάθι.

 

Τώρα, προέχει ο ίδιος ο Μαρίνος Ουζουνίδης να αξιολογήσει το υλικό που υπάρχει, να βάλει τις δικές του πινελιές στην περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση, να συγκροτήσει μέσα στο μυαλό του πλάνα αποδοτικής αγωνιστικής διαχείρισης, να γνωρίσει και να βρει χημεία -και στο αγωνιστικό, και στο… ανθρώπινο…- με τους ποδοσφαιριστές του, να κατασταλλάξει στις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας που θα «ομολογήσουν» και τους στόχους της, να αντιληφθεί το νέο του εργασιακό στοίχημα ως μία ευκαιρία δημιουργικότητας και απόκτησης διάφορων θεμιτών κερδών, να βρει άμυνες για τις πρώτες δυσκολίες που αναπόφευκτα θα έρθουν (γιατί μιλάμε για ποδόσφαιρο…). Ο Μαρίνος και οι ενέργειες του σε όλους τους σχετικούς τομείς το επόμενο χρονικό διάστημα, θα ορίσουν το είδος της μακροημέρευσης που υπολογίζουμε και θέλουμε να έχει στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο…

 

ΥΓ. Δεν είναι εύκολο να προβλέπουμε, είναι πιο εύκολο να σταθμίζουμε και να προβαίνουμε σε εκτιμήσεις (με σύνεση και ρέγουλα…). Η νέα ΑΕΚ αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα ζητούμενο για όλους μας, αλλά μέχρι τις πρώτες αναγνωριστικές «πτήσεις» επιβάλλεται να είμαστε μυαλωμένοι και ψύχραιμοι. Στην περσινή αγωνιστική περίοδο δικαιώθηκε ένα από τα πιο έξυπνα project στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφού με λίγα χρήματα ρίξαμε στο καναβάτσο σωματεία που το «βλέπουν αλλιώς το πράγμα», γουστάροντας να κάνουν βόλτες στην επικράτεια του… πολλαπλώς… «large». Εκθέτοντας πολλούς βιαστικούς και αρκετούς πονηρούς… Γιατί, λοιπόν, η Ένωση να μη μπορέσει και φέτος να μας ικανοποιήσει και να πετύχει τους όποιους στόχους της; Η τεχνοτροπία και η αισιοδοξία υπάρχουν…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *