Ιστορική ευκαιρία

Το πάω από εκεί, το πάω από εδώ, και καταλήγω πάντα στο ίδιο συμπέρασμα. Είναι με διαφορά το σημαντικότερο Ολυμπιακός-ΑΕΚ που έχει διεξαχθεί στο πλαίσιο του πρωταθλήματος εδώ και πολλά χρόνια. Για έναν και μόνο λόγο. Η ΑΕΚ πάει να παίξει εκεί ως διεκδικήτρια του τίτλου, και για να είμαστε και δίκαιοι ούσα σε κάπως δύσκολη θέση, καθώς αυτή τη στιγμή βαθμολογικά είναι πίσω από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

 

Στην περίπτωση ατυχούς αποτελέσματος, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΕΛΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Και σίγουρα θα πρέπει μετά να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την ανάταση του ηθικού τόσο της ίδιας της ομάδας, όσο και του κόσμου. Όμως δεν προτρέχουμε, ούτε σκεφτόμαστε ηττοπαθώς. Ίσα-ίσα. Έχουμε ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στην ομάδα μας και είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τις ιδιαιτερότητες των περιστάσεων. Ο Ολυμπιακός ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αν δεν νικήσει την Κυριακή την ΑΕΚ, και σε αυτό συνηγορεί κατά πολύ η γενικότερη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουν στο λιμάνι το ποδόσφαιρο.

 

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της μία ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Να πάει εκεί μέσα και να δώσει απαντήσεις που θα σχετίζονται και με τη διαχρονικότητα του ανταγωνισμού του συγκεκριμένου ζευγαριού, και με την ενεστωτική μάχη για την αγωνιστική περίοδο 2017-2018. Για μένα, όσον αφορά στον ίδιο τον αγώνα, όλα τα χρονικά διαστήματα του είναι εξίσου κρίσιμα και καθοριστικά. Και το πρώτο εικοσάλεπτο, και το τελευταίο τέταρτο, και οι καθυστερήσεις… Η ΑΕΚ οφείλει να είναι προσεκτική ΓΕΝΙΚΩΣ, να κόψει το ρυθμό των Πειραιωτών στα διαστήματα που εκείνοι θα φορτσάρουν, να μην αδρανήσει ούτε σπιθαμή πέρα από τα περιθώρια της στατιστικής που αφορούν σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα και σε κάθε ομάδα. Αλλά, κυρίως, ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ (με συνέπεια και ορθόδοξο τρόπο). Να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να θεωρήσει πως «αφού πίσω δεν κινδυνεύει», να επικεντρωθεί στο να βρει γκολ «κάποια στιγμή». Σαν ποδοσφαιρικό συγκρότημα έχουν περισσότερα ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ από όσα μπορούν οι ίδιοι να ανεχτούν, και το ξέρουν. Οι Πειραιώτες παίζουν πολλά στον αγώνα της Κυριακής, όμως θεωρώ πως εμείς έχουμε περισσότερα πράγματα για τα οποία θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις.

 

Σε θεωρητικό πεδίο μπορεί κάποιος να θυμηθεί κάποιες νίκες (και της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού),  που ο νικητής έριξε μεγάλο βάρος στα ανασταλτικά του καθήκοντα και πήρε στο τέλος αποτέλεσμα νικηφόρο. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Όμως, έχω τη βαθιά πεποίθηση πως αν η ΑΕΚ μπει αποφασισμένη να παίξει μπάλα θα της κάτσει κάτι καλό. Στον αγώνα του Κυπέλλου λίγες μέρες νωρίτερα δεν παίξαμε -στο μεγαλύτερο μέρος- σαν ολοκληρωμένη ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά σαν αμυντικό τείχος ολκής που έκανε επιθέσεις γιατί απλά είχαμε τη μπάλα στην κατοχή μας. Ως εκεί.  Έως την Κυριακή θα έχουμε, άραγε, επανακτήσει τις δέουσες δυνάμεις ώστε να μπούμε μέσα και να τους δείξουμε πως πια τα ΑΕΚ-Ολυμπιακός (Ολυμπιακός-ΑΕΚ) κρίνονται από το είδος της απόδοσης της Ένωσης; Καθαρή σκέψη, σωστή ψυχολογία, τόλμη και ενέργεια την Κυριακή, μπορούν να κάνουν το υπόλοιπο της σεζόν ακόμα πιο σημαντικό!

 

YΓ. Πραγματικά μπορεί μία κίνηση να αλλάξει τις διαθέσεις, αλλά και ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΥΣΙΑ. Αν δεν παίρναμε τον Χουλτ, θεωρώ πως θα υπήρχε γκρίνια για τη μεταγραφική επίδοση της Ένωσης στο χειμερινό παζάρι. Οι «αποσύρσεις ενδιαφέροντος» και οι «μη ευδοκιμήσεις» θα ήταν περισσότερες από τους ερχομούς. Ο Μασούντ είναι όντως σημαντική προσθήκη, ο Μοράν πρέπει να προσπαθήσει αρκετά (και σε βάθος χρόνου…) για να μας πείσει πως είναι παίκτης που θα καταγράψει αξιοσημείωτη πορεία με τη φανέλα της ΑΕΚ. Δεν έφταναν, όμως, και σε αυτό θα συμφωνούσαν σχεδόν όλοι οι Ενωσίτες. Θαρρώ ακόμα και τα στελέχη και η ηγεσία της ΠΑΕ ΑΕΚ… Όμως, ήρθε ΚΑΙ ο Χουλτ, μία δοκιμασμένη και αξιοσέβαστη περίπτωση ποδοσφαιριστή για τα δεδομένα του εγχώριου ανταγωνισμού, που μας ικανοποίησε (σαν κίνηση) και μας επιτρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος της προσοχής μας στο αγωνιστικό κομμάτι και πρωτίστως (χρονολογικά) στη μάχη του Φαλήρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *