Κλήρωση ρεαλιστικών πιθανοτήτων και εγρήγορσης

Υπάρχουν όντως κληρώσεις που είναι εύκολες κι άλλες που είναι δύσκολες. Η κλήρωση που είχε η ΑΕΚ για μένα δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη. Είναι κλήρωση που σου επιτρέπει να ελπίζεις στη σημαντική πρόκριση, αλλά δεν σου επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Ίσως κάποιες φορές τέτοιες κληρώσεις να αποδεικνύονται οι πιο προσοδοφόρες, γιατί σε υποχρεώνουν να είσαι σοβαρός και συγκεντρωμένος.

 

H Ένωση, λοιπόν, θα βρει απέναντί της μία από τις Σέλτικ ή Ρόζενμποργκ. Σίγουρα υπήρχαν παλαιότερες χωροχρονικές συγκυρίες που δεν θα ήταν καθόλου καλό να βρεις απέναντί σου μία από αυτές τις δύο ομάδες. Στο σήμερα δεν μοιάζει κάποια να δημιουργεί έναν τέτοιον «απαγορευτικό» προβληματισμό, αλλά σε τέτοιο επίπεδο δεν μπορείς να περιμένεις να βρεις απέναντί σου κακές ή μέτριες ομάδες. Αυτό αν γίνει, θα είναι εντελώς συγκυριακό και σπάνιο. Φυσικά, χρειάζεται να δούμε όλοι, και πρωτίστως ο Μαρίνος Ουζουνίδης, τι βεληνεκούς ομάδες είναι αυτές την περίοδο που διανύουμε. Ποια είναι τα προτερήματά τους, ποια τα πλεονεκτήματά τους. Παράλληλα, αλλά κατεμέ και πρωτίστως, η ΑΕΚ οφείλει να εκμεταλλευτεί τις μέρες που απομένουν μέχρι τις διπλές αυτές αναμετρήσεις για να μπορεί να βγάλει στο γήπεδο το καλύτερο δυνατό της επίπεδο τηρουμένων των αναλογιών της εποχής.

 

Προφανώς δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε την ΑΕΚ που είδαμε λίγους μήνες πριν στο Κίεβο, αλλά δεν πρέπει να δούμε και την ΑΕΚ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ ένα χρόνο περίπου νωρίτερα. Η ΑΕΚ που είδαμε με τη Μπριζ, για να το πω σχηματικά, είναι μία ΑΕΚ άκρως ελκυστική και επιθυμητή από εμάς. Επομένως, ας ευχηθούμε να πάνε όλα στην προετοιμασία σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Δυνατότητες υπάρχουν, δεν πρέπει να μας κυριεύσει το άγχος, απλά να λυθούν τα πόδια και όλα (ή -τέλος πάντων- τα περισσότερα) θα γίνουν όπως πρέπει και «θα φύγουμε σαν κύριοι» που έλεγε πριν κάποια δεκαετία ένας οξυδερκέστατος γνωστός μου…

 

Αν δουν οι προπονητές των δύο αυτών ομάδων την περσινή ΑΕΚ στο Europa League θα προβληματιστούν αρκετά και θα καταλάβουν πως έχουν δύσκολο έργο απέναντι στην πρωταθλήτρια Ελλάδας. Η ΑΕΚ πέρυσι είχε μία πολύ καλή ευρωπαϊκή πορεία. Αν καταφέρει να πιάσει τα φετινά της στάνταρντς (αυτά που υπάρχουν σε θεωρητικό επίπεδο) θα μπορεί να θεωρηθεί μία υπολογίσιμη ευρωπαϊκή ομάδα από αρκετούς αντιπάλους. Επομένως; Ας ακολουθήσουμε το δρόμο που έχουμε οι ίδιοι χαράξει και όλα θα πάνε καλά. Το μυστικό και για ολόκληρη τη σεζόν που ξεκινάει, και για τις αναμετρήσεις στον προκριματικό γύρο του Champions League που είναι προ των πυλών, είναι κατά την προσωπική μου άποψη να είναι η ΑΕΚ καλά.

 

ΥΓ. Με βάση τα όσα είδαμε στο Περιστέρι το Σάββατο το βράδυ απέναντι στον πάντα δυνατό εδώ και αρκετό καιρό Ατρόμητο και τηρουμένων των αναλογιών του διαστήματος στο οποίο βρισκόμαστε, καταλήγω στο εξής συμπέρασμα: ήταν ένας φιλικός αγώνας από αυτούς που δύσκολα θα τους ξαναέβλεπες σε video (εκτός κι αν είσαι σκάουτερ ή δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις την ώρα της μαγνητοσκοπημένης προβολής…), αλλά μπορούσες να αντιληφθείς πως η ομάδα μας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Απέχει αρκετά ακόμα -κατεμέ- από αυτό που χρειάζεται για να διεκδικήσει την πρόκριση απέναντι στους Σκωτσέζους ή τους Νορβηγούς, είναι όμως σε πορεία προς τα εκεί. Αν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις λάμβαναν χώρα, π.χ., δύο εβδομάδες αργότερα από το προγραμματισμένο, δεν θα ανησυχούσα καθόλου. Τώρα, όμως, αναγνωρίζω πως η μεθοδική δουλειά που γίνεται χρειάζεται ουσιαστικότερα πειστήρια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *