«Κλαίνε το ίδιο ΑΕΚτζήδες, Ολυμπιακοί, Παναθηναικοί και ΠΑΟΚτζήδες με την ταινία 1968»

Ταινία διαμάντι! Συγκλονιστικός Μπουλμέτης! Ο μαέστρος Μπουλμέτης με πνοή την αγάπη του για την ΑΕΚ δημιούργησε μια ταινία – ύμνο στον άνθρωπο. Μια ταινία – ύμνο στους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν όλους όσοι σέβονται ο ένας την ιδρωμένη φανέλα του άλλου. Μια ταινία – ύμνο στις ανθρώπινες σχέσεις που οικοδομούνται πάνω στα όνειρα και σμιλεύονται όχι μόνο μέσα στα γήπεδα του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου, αλλά, τελικά, στα γήπεδο της ίδιας της ζωής.

 

Το “1968” (βγαίνει στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη) είναι ένα μάθημα που ακόμα και “κάφρος” να είσαι πρέπει να έχεις απολέσει εντελώς το αίσθημα ντροπής για να το αγνοήσεις. Οι συντελεστές της ταινίας έχουν μεταφέρει στην οθόνη την αγάπη τους για την ΑΕΚ με τέτοια υλικά και με τέτοιο τρόπο που ακόμα κι αν δεν είσαι ΑΕΚτζής, σου επιτρέπουν, στην ουσία σε προτρέπουν, να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο τη δική σου ομάδα!

 

Ο Μπουλμέτης κατάφερε στην πρεμιέρα της ταινίας του να κλαίνε το ίδιο ΑΕΚτζήδες, Ολυμπιακοί, Παναθηναικοί και ΠΑΟΚτζήδες. Πως; Υπενθυμίζοντας με σκηνοθετικά μαγευτική απλότητα στους θεατές του, άνδρες και γυναίκες, σε όποια ηλικία κι αν είναι, την παιδική τους αγνότητα. Και αναδεικνύοντας πίσω και πάνω από τη φανέλα αυτό που δίνει νόημα στην κάθε φανέλα: Το θριαμβευτικό νόημα (κοινωνικό, ιστορικό, αθλητικό) του ίδιου του παιχνιδιού ως κομμάτι της ζωής.

 

Ο Τάσος Μπουλμέτης δεν έφτιαξε “απλώς” μια αισθητικά και σκηνοθετικά εκπληκτική ταινία. Μετέτρεψε σε κινηματογραφική ποίηση τη ρήση του Καμύ πως “ότι έμαθα στη ζωή περί ηθικής και καθήκοντος μου τα δίδαξε το ποδόσφαιρο”. Με τον ίδιο τρόπο, ο Μπουλμέτης, πήρε αφορμή από μια μπάλα του μπάσκετ και μας χάρισε με απλοχεριά ένα έργο – σταθμό. Μια ταινία που η αξία της είναι τόσο μεγάλη και τόσο γήινη ώστε κάθε σκηνή της να αποτελεί και μονάδα μέτρησης της ομορφιάς του ανθρώπου όταν είναι άνθρωπος!

 

Μπράβο! Μπράβο! Μπράβο!

 

(Νίκος Μπογιόπουλος – από συστάσεως μέχρι συντέλειας κόσμου – Ολυμπιακός)

 

Το κείμενο ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του δημοσιογράφου στο facebook.

ΑΕΚ24ΗOURS

γκξγη κξγκξηγ ηξγ κξγκξη γκξηκξηγ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *