Κρίσιμη εισαγωγή σε υψηλά επίπεδα του διεθνούς ανταγωνισμού για την ΑΕΚ…

Οποιοδήπoτε κι αν είναι το αποτέλεσμα μιας κλήρωσης, πάντα κάτι θα έχουμε να πούμε. Αυτό είναι εύκολο. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι ακριβώς τι εκτιμήσεις κάνει ο καθένας από εμάς, αλλά ποια είναι τα ουσιαστικά δεδομένα που υπάρχουν κάθε φορά.

 

Καταρχήν, όταν μιλάμε για την ΑΕΚ είναι σημαντικό και μόνο που επανέρχεται σε προκριματική φάση Champions League μετά από τόσα χρόνια… Τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με το Europa League. Για πολλούς λόγους και αυτό, εμείς που είχαμε απομακρυνθεί από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ για τα καλά, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα. Έτσι ώστε, να εμφανιστεί στο γήπεδο στις δύο αναμετρήσεις με την «ομάδα του ρωσικού στρατού» μια ΑΕΚ που πρωτίστως θα μας ικανοποιήσει εμάς, τους φίλους της, αλλά θα αναγκάσει και τους ουδέτερους παρατηρητές να μιλήσουν με θετικά λόγια (ανεξαρτήτως τελικής έκβασης στην υπόθεση πρόκριση) για το συγκρότημα του Μανόλο Χιμένεθ.

 

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι, λοιπόν, το εμπόδιο για την επόμενη φάση. Βατό ή untouchable; Νομίζω, σαν εκτίμηση, πως είναι κάτι ενδιάμεσο. Δηλαδή, πως μια καλή ΑΕΚ μπορεί να περάσει. Αυτό μπορεί να φαίνεται κλισέ, αλλά δεν είναι. Υπάρχουν αντίπαλοι που εσύ και πολύ καλός να είσαι, δεν τους περνάς… Για άλλη μια φορά δεν είμαστε το φαβορί, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ισχυριστούμε πως είμαστε χαμένοι από χέρι. Μακάρι να αποδειχτεί πως η ΤΣΣΚΑ ατύχησε που έπεσε με την ΑΕΚ. Αυτό που μπορούμε να θέλουμε, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι να ζητήσουμε από την ομάδα μας να πιάσει το όποιο πικ απόδοσης μπορεί να έχει στο σήμερα. Και τότε, ας γίνει αυτό που είναι να γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι πως η επιστροφή της ΑΕΚ σε τέτοιες διαδικασίες μας κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, μας εισάγει σε υψηλά επίπεδα του διεθνούς ανταγωνισμού, μας επιτρέπει να εστιάζουμε στο ίδιο το ποδόσφαιρο, και σίγουρα αποτελεί μια πολύ καλή πρόγευση για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε στο σήμερα το πώς θα εξελιχθεί αυτή, αλλά η αρχή της είναι σημαντική και περιλαμβάνει σοβαρά και κρίσιμα διακυβεύματα… Και σε κάθε περίπτωση, θα είναι κρίσιμη και η διαχείριση που θα κάνουμε όλοι στον ενωσίτικο οργανισμό είτε περάσουμε, είτε αποκλειστούμε. Γιατί μπορεί να περάσουμε και να καταστραφούμε μέσα στην αλαζονία μας, αλλά μπορεί και να αποκλειστούμε και να πάρουμε ένα μάθημα που θα μας κάνει πολύ καλύτερους στις επόμενες υποχρεώσεις μας.

 

ΥΓ. Μην ξεχνάμε πως η δική μας ομάδα, στη version της τελευταίας εποχής (δηλαδή μετά την Αναγέννηση του 2013), δεν διαθέτει κάποια ιδιαίτερη ευρωπαϊκή εμπειρία. Οι δύο περσινές αναμετρήσεις με τη Σεντ Ετιέν, εξαιτίας του χρονικού διαστήματος που διεξήχθησαν, αλλά και λόγω του γεγονότος πως στην επιστροφή της Ένωσης στα ευρωπαϊκά γήπεδα μετά από πέντε χρόνια ήταν οι μόνες που έδωσε η ομάδα, με οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: πρόκειται για μια ισχνή -προς ώρας- εμπειρία, που μάλλον λόγω της μικρής της ποσότητας ξεχάστηκε γρήγορα. Σαν δύο δυνατά φιλικά προετοιμασίας, όπως π.χ. εκείνο με τη Ρόμα στο ΟΑΚΑ κάποια χρόνια πριν, μου μοιάζουν. Η ΑΕΚ του σήμερα δεν έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, επομένως απέναντι στους Ρώσους θα αποκτήσει ορισμένη (και με τη δέουσα ποιοτική σύσταση), και επιπλέον θα πρέπει να το αξιοποιήσει μπαίνοντας με έναν ελεγχόμενο ενθουσιασμό, με τη ζέση ενός «πρωτάρη», που θα της επιτρέψει να καλύψει αρκετά τις υπαρκτές αδυναμίες της, αλλά και να φέρει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο. Πολλές φορές πάνε μπροστά οι ομάδες εκείνες που μπορούν τα φαινομενικά μειονεκτήματα τους να τα μετατρέπουν σε καταλύτες που έκαναν τελικά την υπέρ τους διαφορά εκεί που δεν το περίμενε σχεδόν κανένας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *