Νέα κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για την Novartis και την… πολωνοποίηση

Το… σκληρό ροκ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Novartis φαίνεται πως καλά κρατεί. Με δήλωσή της το απόγευμα της Πέμπτης ανώτατη πηγή της ΝΔ έκανε λόγο για πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής, σε μια εμφανή παρομοίωση των κυβερνητικών χειρισμών με τις παρεμβάσεις της πολωνικής κυβέρνησης στη δικαιοσύνη.

 

Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου που έκανε λόγο για απόπειρα εκφοβισμού των θεσμών και της Δικαιοσύνης

 

ΝΔ: Ποινικοποίηση και πολωνοποίηση

 

«Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη. Τώρα έχουμε όμως και πολωνοποίηση. Η διάκριση των εξουσιών είναι ένα θέμα που αφορά τη Δημοκρατία διαχρονικά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» αναφέρει ανώτατη πηγή της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της Novartis.

 

Μαξίμου: Αυτοεξευτελίζονται

 

Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου, το οποίο δια κυβερνητικών πηγών, έκανε λόγο για απόπειρα εκφοβισμού της Δικαιοσύνης και των θεσμών. «Οι αναφορές σε “πολωνοποίηση”, σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και “κουκουλοφόρους” μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

 

Τι συμβαίνει στην Πολωνία

 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας, που είναι πιθανόν να φθάσει μέχρι την αφαίρεση από τη Βαρσοβία του δικαιώματος ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την άρνησή της να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στο τομέα της δικαιοσύνης.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης».

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το νομοθετικό πρόγραμμα της πολωνικής κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού κράτους καθώς επιτρέπει πολιτικές παρεμβάσεις στα δικαστήρια.

 

«Σε μια περίοδο δύο ετών υιοθετήθηκε ένας μεγάλος αριθμός νόμων -13 στο σύνολο- οι οποίοι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τη διάκριση των εξουσιών» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς από τις Βρυξέλλες.

 

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στην Πολωνία σηματοδοτούν μια κατάσταση όπου το δικαστικό σώμα της χώρας βρίσκεται υπό τον πολιτικό έλεγχο της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Με αυτήν την έλλειψη δικαστικής ανεξαρτησίας, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου» σημείωσε.

 

Πηγή: thetoc

ΑΕΚ24ΗOURS

γκξγη κξγκξηγ ηξγ κξγκξη γκξηκξηγ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *