Οι απειλές Τραμπ, τα καρφιά Πούτιν & οι «φωτιές» στη Μ. Ανατολή

Εκρηκτική είναι η κατάσταστη στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της απάντησης των ΗΠΑ με στρατιωτικά μέσα στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία.

 

Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι δέχτηκαν ιατροφαρμακευτική φροντίδα στην περιοχή καθώς παρουσίασαν συμπτώματα έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες. Η κατάσταση στη Συρία μοιάζει να ισορροπεί σε μια κλωστή, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ την Τετάρτη σημειώθηκε και η πρώτη σοβαρή κόντρα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για το θέμα.

 

Οι «κεραυνοί» Τραμπ

Όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή του Λιβάνου ο οποίος, σχολιάζοντας μια ενδεχόμενη αμερικανική επιχείρηση στη Συρία, ανέφερε ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο των ΗΠΑ. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον αμερικανό πρόεδρο μέσω… twitter. «Ετοιμάσου Ρωσία», πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται». Η Ρωσία δεν πρέπει να «είναι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!». Ωστόσο, λίγο αργότερα, πάλι μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε λίγο τους τόνους, δίνοντας μία πιο… πολιτική προσέγγιση στο θέμα και γράφοντας σχετικά: «Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι χειρότερη από ποτέ, ακόμη και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος για αυτό. Η Ρωσία χρειάζεται από εμάς βοήθεια με την οικονομία της, πράγμα που είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, χρειάζεται όλα τα έθνη να εργαζόμαστε από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα εξοπλισμών;». Και λίγο αργότερα… επανήλθε ρίχνοντας το φταίξιμο για την εχθρότητα με τη Μόσχα στην επιτροπή Μιούλερ και τους Δημοκρατικους: «Η εχθρότητα με τη Ρωσία οφείλεται κυρίως στην Ψευδή και Διεφθαρμένη Ρωσική Έρευνα, που προκάλεσαν όλοι οι πιστοί Δημοκρατικοί, ή πρόσωπα που εργάστηκαν για τον Ομπάμα. Ο (ειδικός εισαγγελέας) Μιούλερ είναι εκείνος που έχει τις περισσότερες συγκρούσεις (συμφερόντων)», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος.

 

Τα «καρφιά» της Μόσχας

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε σπεύσει να απαντήσει στο απειλές Τραμπ για έξυπνους πυραύλους μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ. «Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, κ. Ζαχάροβα στο Facebook. Και πρόσθεσε: Οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια.»

 

Το μεγάλο «καρφί» ωστόσο ήρθε από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Μόσχα δεν είναι θιασώτης της «διπλωματίας των Twitter» αλλά τάσσεται υπέρ της σοβαρής προσέγγισης στις διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε χαρασκτηριστικά ο Πεσκόφ όταν δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ στο Twitter: «Δεν είμαστε θιασώτες της «διπλωματίας των Twitter. Είμαστε θιασώτες των σοβαρών προσεγγίσεων» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Πάντα θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να μην προβαίνουμε σε πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να βλάψουν την ούτως ή άλλως εύθραυστη κατάσταση» (στην Συρία).

 

Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι το εσκεμμένο ζήτημα της δήθεν χρήσης χημικών όπλων στην Συρία, δεν μπορεί να συνιστά αφορμή για να προβαίνει κάποιος σε στρατιωτική δράση εναντίον αυτής της χώρας. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι η πρόφαση περί χρήσης χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα είναι εσκεμμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την οποιαδήποτε στρατιωτική δράση» , υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα, αντίστοιχες αιχμές είχε αφήσει και ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος . Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η κατάσταση στον κόσμο είναι ανησυχητική και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική». Η Ρωσία, πρόσθεσε, θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τόνισε δε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.

 

Εκρηκτική η κατάσταση στη Μ. Ανατολή

Εν τω μεταξύ, εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Μ. Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα. Ενδεικτική της ανησυχίας είναι η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol)  προς τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

 

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

 

Είχε προηγηθεί το ρωσικό «όχι» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που  απέρριψε το σχέδιο απόφασης που πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία. Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του. Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.

 

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman σάλπαρε για τη Μεσόγειο την Τετάρτη μαζί με ακόμη επτά αμερικανικά πολεμικά πλοία. Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει 60 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ. Μαζί με το USS Harry S. Truman, που μεταφέρει 6.500 ναύτες, θα πλέουν και τα πολεμικά πλοία USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman και USS Farragut, καθώς και το καταδρομικό USS Normandy.

 

Οι καταγγελίες του ΠΟΥ και η αντίδραση της Ρωσίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, τουλάχιστον 500 άνθρωποι είναι τα θύματα της «χημικής επίθεσης» στην Ντούμα της Συρίας. Σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός καταδικάζει την επίθεση και αναφέρει ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι δέχτηκαν ιατροφαρμακευτική φροντίδα καθώς παρουσίασαν συμπτώματα έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες.

 

Από τη μεριά της πάντως η Μόσχα διατύπωσε την κατηγορία ότι η υποτιθέμενη επίθεση με χημικά εναντίον των Σύρων ανταρτών στην Ντούμα “σκηνοθετήθηκε” από τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, υποστηρίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

 

Τα Λευκά Κράνη ήταν η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε την επίθεση αυτή.

 

“Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα Λευκά Κράνη για άλλη μία φορά σκηνοθέτησαν για τις κάμερες μια χημική επίθεση εναντίον πολιτών στην πόλη Ντούμα”, είπε ο στρατηγός Βίκτορ Ποζνίχιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

 

Σύμφωνα με το ρωσικό γενικό επιτελείο, από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν από την τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η επίθεση (χώμα και θραύσματα) δεν εντοπίστηκαν ίχνη τοξικών ουσιών.

 

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα κατήγγειλε επίσης ως “ανεύθυνη” την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέφερε ότι περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα στην Ντούμα. Ανέφερε ότι η Ερυθρά Ημισέληνος και η τοπική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν τίποτα περί 500 ανθρώπων που να ασθένησαν λόγω της έκθεσής τους σε χημικές ουσίες. “Κανείς τους δεν επιβεβαίωσε αυτά που είχε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ”, πρόσθεσε ο Ποζνίχιρ.

 

Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου σημείωσε ότι η Ρωσία προσκάλεσε αξιωματούχους του ΠΟΥ να επισκεφθούν την Ανατολική Γούτα και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

 

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη στη Συρία προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες περί της χρήσης χημικών όπλων στην Ντούμα. Άλλη μια ομάδα αναμένεται να πάει στη Συρία την Παρασκευή.

 

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναλάβει επίσης από αύριο Πέμπτη την τήρηση της τάξης στην Ντούμα. Τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν έχουν αναφερθεί εχθροπραξίες στην Ανατολική Γούτα και η κατάσταση έχει πλήρως σταθεροποιηθεί. “Μια μονάδα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας θα αναπτυχθεί από αύριο στην πόλη για να φροντίσει για την ασφάλεια, τη διατήρηση της τάξης και να οργανώσει την παροχή βοήθειας στους κατοίκους”, ανέφερε ο στρατηγός.

 

Πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ελληνική εμπλοκή μέσω της βάσης της Σούδας σε περίπτωση που η Δύση αποφασίσει να εξαπολύσει επίθεση στο καθεστώς Άσαντ όπως απείλησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

 

Πέρα από τις διευκολύνσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με καύσιμα, πυρομαχικά, και παροχή συντήρησης στα ηλεκτρονικά και μηχανικά συστήματα, σύμφωνα με τον Σκάι, η βάση της Σούδας διαθέτει αεροδρόμιο από το οποίο μπορούν να επιχειρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon, τα οποία ήδη επιχειρούν στα ανοιχτά των συριακών ακτών εκτελώντας περιπολίες καθώς και αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135.

 

Εγινε δε γνωστό ότι μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 αναπτύχθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας εδώ και μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο της διευρυμένης ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.

 

Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανικών δυνάμεων και για το ναυπηγείο Νεώριου Σύρου οπού ήδη πριν το Πάσχα κατέπλευσε σκάφος ταχείας μεταφοράς εφοδίων του αμερικανικού ναυτικού κάτι που φρόντισε να διαφημίσει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ μέσω του λογαριασμού στο Twitter.

 

Πηγή: thetoc

ΑΕΚ24ΗOURS

γκξγη κξγκξηγ ηξγ κξγκξη γκξηκξηγ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *