Οι τιμές στο παρελθόν είναι οι προσκλήσεις στις προθήκες του μέλλοντος…

Aν με έβαζε κάποιος να διαλέξω σχετικά με τα δρώμενα που σχετίζονται με την ΑΕΚ τις προηγούμενες μέρες, ο νους μου -με το δεδομένο πως υπήρχε η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Εθνικής-  θα «αγκυροβολούσε» σε δύο θέματα.

 

Στο ζήτημα του Μαϊστόροβιτς και στην εκδήλωση για τον Θ(ε)ωμά Μαύρο και το βιβλίο που τον αφορά. Φυσικά, θα διαλέξω να καταπιαστώ με το δεύτερο ζήτημα. Οι λόγοι ευνόητοι και θα αποσαφηνιστούν και στη συνέχεια του κειμένου. Για την πρώτη υπόθεση, θα πω μονάχα δύο πράγματα. Αυτό που (πρέπει να) μας ενδιαφέρει γενικώς είναι το να διαθέτει η ομάδα σε κάθε πόστο την καλύτερη δυνατή στελέχωση. Για να γίνεται αυτό, όμως, πρέπει να βρίσκονται και τα κατάλληλα πρόσωπα. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη -στις περισσότερες περιπτώσεις- πως κάποιος άνθρωπος κατάφερε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του με τη δέουσα επάρκεια, από το γεγονός πως στέριωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο πόστο που ανέλαβε. Δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, δεν είμαι φίλος κάποιου ενδιαφερόμενου, επομένως ευελπιστώ πως κάθε νέα λύση θα αποδεικνύεται καλύτερη από την προηγούμενη.

 

Για πάμε τώρα σε κάτι πιο ευχάριστο, και αν το δει κάποιος στη διαχρονική του διάσταση, και πιο σημαντικό. Το τι σημαίνει ο Θωμάς Μαύρος, και για την ΑΕΚ, και για το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο, το ξέρουν σχεδόν όλοι. Και όσοι, κυρίως λόγω ηλικίας, έχουν κάποιες ελλείψεις καλούνται να τις περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται… Μπορεί να διαβάσει κάποιος (και το συγκεκριμένο βιβλίο που παρουσιάστηκε και οτιδήποτε άλλο σχετικό είναι διαθέσιμο), να ρωτήσει παλαιότερους, να ψάξει στο ίντερνετ, να δει βιντεάκια, κοκ. Στο τέλος, κάτι θα νιώσει, όπως όλοι μας. Γιατί η ιστορία της ομάδας μας, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι οι πιο ξεχωριστές προσωπικότητες που την έχουν τιμήσει στο πέρασμα του χρόνου, πρέπει να μπορεί να μας γεννάει συναισθήματα και σκέψεις. Την Τετάρτη είχαμε όλοι μία πολύ δυνατή αφορμή για να επιστρέψουμε στο χτες μας, που είναι ο καλύτερος φωτοδότης στο σήμερα για το αύριο της αγαπημένης μας ομάδας.

 

ΥΓ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτοί που δεν πρέπει με τίποτα να αδιαφορήσουν είναι οι νυν παίκτες της ομάδας μας. Εντάξει, Θωμάς Μαύρος βγαίνει μια φορά στο τόσο, αλλά με τέτοια λαμπρά παραδείγματα μπορούν όλοι να βελτιωθούν σε ατομικό επίπεδο, αλλά και να σφυρηλατήσουν και μια ιδιαίτερη επαφή με τον κιτρινόμαυρο Δικέφαλο Αετό. Να λατρέψουν την ΑΕΚ, να νιώσουν σημαντικοί (και απαραίτητοι) αρωγοί στο έργο που λέγεται «παράδοση σκυτάλης στις επόμενες γενιές», και μάλιστα με όσο το δυνατόν περισσότερες αγωνιστικές επιτυχίες. Βλέποντας κάποιος τους μεγάλους του χτες είναι σε θέση να σκάψει για τα γερά θεμέλια του αύριο με περισσότερη διάθεση, αντοχή, τόλμη και πίστη. Oι τιμές στο παρελθόν είναι οι προσκλήσεις στις προθήκες του μέλλοντος. Όσον αφορά στο ίδιο το πρόσωπο του αρχικανονιέρη του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτό που τα λέει όλα είναι το εξής: όταν μιλάει για το οτιδήποτε ο Θωμάς Μαύρος όλοι στεκόμαστε προσοχή και δεν αφήνουμε ούτε μια λέξη δίχως σοβαρή ενδοσκόπηση. Αυτό αρκεί…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *