Στην Τούμπα χάσαμε ένα ματς, δεν αποτύχαμε ολικά…

Τι άτιμο που είναι το ποδόσφαιρο κάποιες φορές… Για κάθε θετική προσέγγιση για τις ευκαιρίες της ΑΕΚ στην Τούμπα, υπάρχει η ανταπάντηση πως χάσαμε τον αγώνα. Για την απόπειρα της ομάδας μας να παίξει ποδόσφαιρο, θα σου πουν κάποιοι πως πέρυσι που η ΑΕΚ είχε ως πρωταρχικό στόχο να προφυλάσσει τα νώτα της πήρε πρωτάθλημα. Για κάθε παρελθοντική σπουδαία παρουσία κάποιου ποδοσφαιριστή μας (π.χ. Λαμπρόπουλος), υπάρχουν τα μεμονωμένα λάθη που έκριναν όμως το τελικό αποτέλεσμα.

 

Για κάθε σωστή αιτίαση για την έλλειψη, π.χ, χαφ που θα έκανε τη διαφορά, υπάρχει ο «αντίλογος των λίγων εκατοστών» (να πήγαινε δηλαδή η μπάλα μέσα και όχι στο δοκάρι)… Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Για κάθε αναφορά πως κανείς δεν πείστηκε χτες πως ο πολυδιαφημισμένος ΠΑΟΚ είναι καλύτερος από την ΑΕΚ, υπάρχει ο αντίλογος πως μας νίκησαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Αν και αυτά είναι κάπως σχετικά, γιατί έχουν να κάνουν κάποιες φορές και με το τι είδους παιχνίδι επιλέγεις να κάνεις για να πάρεις τους τρεις βαθμούς.

 

Ποια είναι η ουσία; Ποια είναι η δική μου θέση; Πιστεύω πως πλέον οι επόμενοι αγώνες της ΑΕΚ απέκτησαν τεράστιο ενδιαφέρον, με την ομάδα μας να έχει πολύ μικρότερα περιθώρια βαθμολογικών απωλειών (εκτός και αν αυτά αυξηθούν εκ νέου από ενδεχόμενες γκέλες των άμεσων ανταγωνιστών μας). Πως μας παίρνει ακόμα να φιλολογήσουμε (αγαπημένο μας σπορ στην ενωσίτικη οικογένεια), να πούμε τα δικά μας, γιατί η ομάδα είναι μέσα στους στόχους της. Εννοώ πως εκφράζουμε ακόμα προβληματισμό και όχι απολογισμό κάποιας τετελεσμένης κατάστασης. Το διαφορετικό στυλ παιχνιδιού που λανσάρει φέτος η Ένωση, φερ΄ειπείν, ενδεχομένως να αρκεί με τις περισσότερες ομάδες του εγχώριου ανταγωνισμού, είναι όμως ζητούμενο μεγάλο αν θα μπορέσει να μας βγει στα πιο δύσκολα. Και αν αυτό γίνει, μάλλον θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλη έμπρακτη τριβή. Αντέχουμε; Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους (όποιους) έως τότε κραδασμούς; Πέρυσι λατρέψαμε μία ΑΕΚ που «δεν μάσαγε» και που όποτε μπορούσε έπαιζε και μπάλα. Φέτος θέλουμε πολύ μία ΑΕΚ που θα παίζει καλή μπάλα, αλλά «δεν θα μασάει» κιόλας… Δουλεύουμε το πρώτο, πρέπει να επιδιώξουμε και το δεύτερο.

 

Eίδαμε κάποια πράγματα. Για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα θα χρειαστούν κι άλλα ματς. Ο Τάσος Μπακασέτας δήλωσε-υποσχέθηκε κάτι σε δηλώσεις του μετά την ήττα στην Τούμπα: «Τώρα θα δείξουμε πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε και πιστέψτε με θα τα καταφέρουμε»! Αυτό είναι που περιμένουμε να δούμε στην πράξη. Γιατί για πολλούς μήνες είχαμε ξεχάσει να χάνουμε, άρα οι κρίσεις μας για την ομάδα ξεκινούσαν από διαφορετική αφετηρία. Επομένως τα δύο συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα με Άγιαξ και ΠΑΟΚ είναι ένα τεστ και στο ζήτημα της εσωτερικής διεργασίας του καθενός και της καθεμιάς από εμάς.

 

Μετά τον ΟΦΗ και τον Ολυμπιακό θα βγάλω άποψη για τη φετινή μενταλιτέ της Ενωσης στο εσωτερικό μέτωπο. Από εκεί και πέρα, κατά την προσωπική μου άποψη, συνιστά πρόβλημα να χάνεις αγώνες στους οποίους έδειξες καλύτερα ποδοσφαιρικά στοιχεία από τον αντίπαλό σου. Πάντως, υποψίες για μία όχι και τόσο καλή συνέχεια μπορεί να μας έχουν γεννηθεί, αλλά προς ώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση πιο ισχυρές από την πίστη και την αισιοδοξία. Στο σήμερα θεωρώ πως έχουμε χάσει ορισμένες εντυπώσεις σε ζητήματα λεπτομερειών, αλλά για την ουσία θέλω λίγο καιρό ακόμα για να εξάγω ασφαλή συμπεράσματα. Για να τον έχει και η ίδια η ομάδα από όλους μας αυτόν τον χρόνο, χρειάζεται να θέλουμε να της τον δώσουμε. Το δικαιούται, θα το κάνουμε όλοι όμως; Στο σήμερα κρίνονται περισσότερα από όσα νομίζουμε, για αυτό στηρίζουμε την ΑΕΚ μας όπως μπορούμε! Στην Τούμπα χάσαμε ένα ματς, δεν αποτύχαμε ολικά. Έχει διαφορά το ένα από το άλλο…

 

ΥΓ. Μέρες πρόσφατου παρελθόντος θύμισε έντονα το γκολ του Πανιωνίου που ακυρώθηκε εντελώς ανεκδιήγητα το βράδυ της Δευτέρας απέναντι στον Ολυμπιακό. Μένει να δούμε τι σηματοδοτεί… «Ερυθρόλευκοι» θύλακες; «Συμμαχικό» δωράκι; Προσωπική πρωτοβουλία; Θα δείξει…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *