Στον «αστερισμό Καλτσίδη» η ΑΕΚ;

Εδώ και αρκετό καιρό το κλίμα στον κόσμο της ΑΕΚ ήταν αρκετά περίεργο. Ο συνδυασμός της φετινής προβληματικής πορείας της Ένωσης στο πρωτάθλημα της Super League 1, τα όσα έγιναν το καλοκαίρι με Καρντόσο-Λυμπερόπουλο, συν την περσινή μέτρια έως κακή παρουσία, άρχισαν να δημιουργούν προβληματισμούς που έφταναν μέχρι και το πού πάει η ομάδα στο ζήτημα της διοικητικής διαχείρισης. 

 

Μην κοροϊδευόμαστε, αρκετές φορές σε συζητήσεις μεταξύ Ενωσιτών το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε τεθεί το θέμα του αν χρειάζεται η ΑΕΚ την είσοδο κάποιου συμπαίκτη στη διοίκηση. Με βασικό γνώμονα να βοηθηθεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που για πολλούς εμφανίζει ένα άτυπο είδος «κορεσμού». Αυτές οι συζητήσεις δεν είχαν λάβει επίσημο χαρακτήρα, αλλά δεν ήταν και κάτι που δεν το συναντούσαμε στην καθημερινότητά μας. Ξαφνικά, την Τετάρτη μία ιντερνετική σελίδα που καταπιάνεται κυρίως με οικονομικά ζητήματα, η emea.gr, ανεβάζει θέμα στο οποίο γράφεται πως ο Φιλάρετος Καλτσίδης είναι κοντά στο να αποκτήσει το 50% των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ. 

 

Άρχισαν όπως είναι εύλογο οι αναζητήσεις, οι προσδοκίες, οι ειρωνείες, οι αμφισβητήσεις, μα πάνω από όλα οι σοβαρές διερευνήσεις για την πιστότητα του δημοσιεύματος. Η ΠΑΕ ΑΕΚ μέσω κύκλων διαψεύδει, αλλά επισήμως δεν βγάζει κάποια ανακοίνωση. Φαίνεται, λοιπόν, πως δεν είναι διόλου απίθανο να υπάρχει θέμα Καλτσίδη, απλά είναι πολύ δύσκολο να αποσαφηνίσουμε εμείς οι πολλοί τι ακριβώς γίνεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, την πραγματική αλήθεια τη γνωρίζουν πολύ λίγοι άνθρωποι. Οι υπόλοιποι είτε «φιλολογούμε», είτε περιμένουμε… 

 

Ποιος είναι ο Φιλάρετος Καλτσίδης 

 

Ο Φιλάρετος Καλτσίδης (που στη Ρωσία είναι γνωστός ως Filaret Galchev) γεννήθηκε στη Γεωργία της πρώην ΕΣΣΔ το 1963. Kάποια στιγμή, και πιο συγκεκριμένα το 2013, εκτιμήθηκε πως έχει περιουσία που έφτανε στα 6,7 δισ. δολάρια, ενώ βρισκόταν στην 175η θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο του περιοδικού Forbes και την 22η θέση στη Ρωσία. Αποφοίτησε λίγο πριν την οριστική διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 ως μηχανικός εξόρυξης και οικονομολόγος από το Moscow Mining Institute. Το 2011 ψηφίστηκε από το περιοδικό CemWeek ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο του τσιμέντου, δείγμα πως είχε καταστεί πλέον ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον τομέα του. Είναι, επίσης, μέλος της Mining Science Academy, αλλά και της Διεθνούς Ακαδημίας Ενέργειας. Έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο γράψιμο έχοντας συγγράψει 22 έργα, ενώ το 2004 αναγορεύθηκε καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών και Σχεδιασμού Εξόρυξης στο πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε. 

 

Ανατρέχοντας, επίσης, σε παλιότερα δημοσιεύματα για τον Φιλάρετο Καλτσίδη στο ίντερνετ βρίσκουμε ακόμα τα εξής στοιχεία: 

 

«Από το 2000 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της JSC Rosuglesbyt και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Krasnoyarsk Coal company. Από το 2002 είναι Πρόεδρος της Eurocement και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Eurocement. Η τσιμεντοβιομηχανία του, Eurocement Holding AG, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στη Ρωσία και έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 38 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου, ενώ τα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας είναι να αγγίξουν τους 50 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2015. 

 

Ο Φιλάρετος Καλτσίδης, διαμένει μόνιμα στην Ρωσία, αλλά κάθε καλοκαίρι με το υπερπολυτελές σκάφος του «ΖΑΦΥΡΑ», μία από τις καλύτερες θαλαμηγούς στον κόσμο, μήκους 75 μέτρων επισκέπτεται τον Μεσσηνιακό κόλπο. Τα πάρτι του με καλεσμένους τη Ρωσική Ελίτ πάντα τραβούν την προσοχή. Αγαπά ιδιαιτέρως την Μεσσηνία και τον Ιανουάριο του 2013 προσέφερε στο Δήμο Καλαμάτας 55.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του Θεάτρου. Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει μια κόρη και έναν γιo». 

 

Φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον παλιό Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (που κατάγεται από τη Μεσσηνία). Ο γιος του Ηλίας έχει γίνει αντιληπτός σε αγώνες της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ενώ είχε παρακολουθήσει μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και το γιο του Γιώργο τον τελικό Κυπέλλου του 2018 απέναντι στον ΠΑΟΚ. Υπήρχε, μάλιστα, και σχετική φωτογραφία σε διάφορα sites. 

 

Σα γενική σούμα 

 

Βρίσκεται, λοιπόν, η ΑΕΚ στον «αστερισμό Καλτσίδη»; Ακόμα, όχι. Ίσως και ποτέ. Η «καλτσιδολογία» όμως ανθίζει! Aπό το βιογραφικό του συγκεκριμένου ανθρώπου προκύπτει ξεκάθαρα πως πρόκειται γία μία πολύ σημαντική υπόθεση αν τελικά ασχοληθεί κάποια στιγμή με την ΑΕΚ. Βέβαια, αν το κάνει, θα πρέπει να δούμε και τον τρόπο. Θα επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα και θα πάρει μετοχές της ΠΑΕ ΑΕΚ; Και πόσες θα είναι αυτές; Θα αναμειχθεί μονάχα με το γήπεδο; Θα εμπλακεί και με τις δύο παραμέτρους; Προς το παρόν, δεν μπορούμε να ξέρουμε, παρά μόνο να ακονίζουμε τις σκέψεις μας και να κάνουμε υποθέσεις. 

 

Τα μόνα σίγουρα είναι, πάντως, πως ο Καλτσίδης σαν οντότητα δεν είναι Μπομπ Κοζώνης ή Ξενιάδης, πως η ομάδα της ΑΕΚ στο αγωνιστικό κομμάτι απέχει αρκετά από αυτό που θέλουν οι φίλοι της, πως το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια προχωράει (αλλά μέχρι να μπει εκεί η ομάδα η εικόνα της πάνω στα γρασίδια δεν πρέπει να υποσκελιστεί ως προτεραιότητα…), πως οι συζητήσεις για το μέλλον της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό νέες μορφές, και πως η διοίκηση έχει καιρό να μιλήσει δημοσίως. 

 

Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι στο νου μας είναι πως αυτό που είναι να γίνει, θα γίνει. Επομένως, χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και σωστό φιλτράρισμα από όλους τους φίλους της ΑΕΚ. Καμία υπεραισιοδοξία δεν βοήθησε ποτέ, αλλά και καμία υπέρμετρη απαισιοδοξία. Η Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, και χρειάζονται σωστές αποφάσεις για να γίνει το μέλλον της καλύτερο. Γιατί στο σήμερα, δεν υπάρχει ακριβώς αδιέξοδο, αλλά ο προβληματισμός που έχει κυριεύσει τους περισσότερους φίλους της ομάδας κάτι σημαίνει… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *