Τα εγκαίνια του ΝΑΟΥ

Σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια η ΑΕΚ αποκτούσε και επίσημα το πιο μεγάλο και πιο σύγχρονο στάδιο στην Ελλάδα της εποχής εκείνης.

 

Η φιλική ήττα με 6-0 από την παγκοσμίου κλάσης ομάδα της Μπαρτσελόνα συνδυάστηκε με τα εγκαίνια του χλοοτάπητα (για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες λειτουργίας του γηπέδου) αλλά και των νέων εξεδρών που ανέβαζαν τη χωρητικότητα του Σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας στις 40 χιλιάδες θέσεις. Υπήρχε πλέον το μεγάλο πέταλο προς το Άλσος που ένωσε τις δύο παλιές κεντρικές εξέδρες και πλέον η εγκατάσταση έπαιρνε εν πολλοίς τη μορφή με την οποία τη γνώρισαν οι νεότεροι, πριν την κατασκευή της «σκεπαστής» εξέδρας το 1979.

 

Τα εγκαίνια και ο αγώνας είχαν διεξαχθεί με κάθε επισημότητα, παρόντων των «υψηλών μνηστευμένων», του τότε διαδόχου του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος και της πριγκίπησσας του Σοφίας.

 

Τα έργα που είχαν αρχίσει από το 1955, ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 1961 με την επίβλεψη και το καλό κουμάντο του τότε προέδρου Νίκου Γκούμα (το γήπεδο θα έπαιρνε το όνομά του το 1991) και είχαν κοστίσει ενάμιση εκατομμύριο δραχμές. Σε ό,τι αφορά τα εγκαίνια, η φιλοξενία και αποζημίωση της Μπαρτσελόνα κόστισε 700 χιλιάδες, ενώ εισπράχθηκαν 1.418.000 δρχ. από τα 31.960 εισιτήρια του αγώνα! Το σύνολο των εισπράξεων από τα ματς ΑΕΚ – Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακού – Μπαρτσελόνα και ΑΕΚ – Παναθηναϊκού που εντάσσονταν στα πλαίσια των εορτασμών, ανήλθαν συνολικά στα 3.587.600 δρχ.

ΑΕΚ24ΗOURS

γκξγη κξγκξηγ ηξγ κξγκξη γκξηκξηγ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *