Το (θεωρητικό) καρέ της μεταγραφικής επιτυχίας…

Δεν είναι και τόσο εύκολο μέρες που διεξάγεται ένα Μουντιάλ να αποσπαστεί ο νους των ποδοσφαιρόφιλων από αυτό, αλλά όταν αγαπάς μία ομάδα, και το κάνεις, και αξίζει τον κόπο. Η ΑΕΚ δεν γίνεται να λησμονηθεί, ούτε καν να εξοριστεί από την επικράτεια των άμεσων ενδιαφερόντων μας. Φυσικά αυτό που «καίει» τους περισσότερους από εμάς, αν όχι όλους…, είναι το ζήτημα της μεταγραφικής ενίσχυσης της ομάδας. Επειδή, όπως έχουμε ξαναπεί, το ζήτημα αυτό το χειρίζονται οι αρμόδιοι, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τονίσουμε την εύλογη αγωνία μας έτσι ώστε όταν ξεκινήσει η προετοιμασία της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο ο Μαρίνος Ουζουνίδης να έχει στα χέρια του ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το έμψυχο δυναμικό με το οποίο θα κληθεί να δουλέψει.

 

Σίγουρα η ΑΕΚ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς την ελκυστικότητα που μπορεί να έχει σε ορισμένες κατηγορίες ποδοσφαιριστών. Ας αναλογιστούμε πού ήμασταν πριν τρία καλοκαίρια… Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως ήμασταν ένα παλιό μεγάλο χαρτί του εγχώριου ποδοσφαίρου, που απαλλαχτήκαμε από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, που πασχίζαμε να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το χτίσιμο του νέου μας γηπέδου, που θέλαμε να μπούμε ξανά στη διεκδίκηση τίτλων (με πρώτη προτεραιότητα, μάλλον, το Κύπελλο…), που ευελπιστούσαμε να έχουμε στο μέλλον ανοδική πορεία, που είχαμε πιστοποιημένη μία εύρυθμη εταιρική και ποδοσφαιρική λειτουργικότητα. Μία τέτοια ομάδα, με το ανάλογο ποσό που θα διέθετε για τη συγκρότηση του έμψυχου δυναμικού της, θα μπορούσε να γίνει ελκυστική σε συγκεκριμένου βεληνεκούς παίκτες.

 

Επειδή με αυτούς που πήρε -με βάση εκείνη τη λογική- τα κατάφερε μία χαρά στα χρόνια που ακολούθησαν, στο σήμερα είμαστε ελκυστικοί σε περισσότερες κατηγορίες ποδοσφαιριστών, είτε είναι γηγενείς, είτε προέρχονται από το εξωτερικό. Σε λίγα χρόνια, με το νέο γήπεδο και τα ανάλογα οφέλη που θα προκύψουν, θα είμαστε σε θέση να «χτυπάμε» παίκτες σε ακόμα πιο «πάνω ράφια». Η ΑΕΚ είναι η πρωταθλήτρια Ελλάδας, αλλά και μία ομάδα που στο περσινό Europa League πραγματοποίησε μία αξιοσημείωτη παρουσία. Αυτά μαθαίνονται, και συζητιούνται συνάμα… Το γήπεδο της χτίζεται, ο κόσμος της διψάει για ΑΕΚ και ποδόσφαιρο, οι συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος αποδείχτηκαν εκ του αποτελέσματος πετυχημένες. Άρα; Είμαστε μία καλή επιλογή για πολλούς ποδοσφαιριστές.

 

Η διεθνής ποδοσφαιρική αγορά είναι τεράστια και η ΑΕΚ μπορεί πια να απλώσει το χέρι της πιο μακριά. Εξάλλου, με βάση τα περσινά έσοδα π.χ. από την ΟΥΕΦΑ, αλλά και την εκλογικευμένη διαχείριση που επικρατεί στις εταιρικές χρήσεις, λεφτά μάλλον υπάρχουν. Και αυτό δεν είναι ένα επιχείρημα σαν το περιβόητο του ΓΑΠ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας…, αλλά η πιο ρεαλιστική περιγραφή των συνθηκών του σήμερα γύρω από την Ένωση και τις υποθέσεις της. Ποδοσφαιρικό κριτήριο έχουν οι άνθρωποι μας, καλό όνομα η ΑΕΚ φτιάχνει (διαρκώς και μεγαλύτερο στο ευρωπαϊκό στερέωμα), η μεταγραφική ενίσχυση είναι μία αναγκαιότητα που όλοι αναγνωρίζουν. Επομένως χρειάζονται καλό ψάξιμο, διαπραγματευτική ικανότητα, διάθεση για την καταβολή σημαντικών ποσών σε ξεχωριστές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, καθώς και η δέουσα τύχη που απαιτούν παρεμφερείς περιστάσεις. Το καρέ της μεταγραφικής επιτυχίας είναι αυτό και ευελπιστούμε πως η ΑΕΚ το έχει στην κατοχή της. Εξακολουθουμε να κάνουμε υπομονή, περιμένοντας να δούμε τα πραγματικά δεδομένα, γιατί -το υπενθυμίζω- μόνο τότε κάθε τοποθέτηση μας θα έχει απτή αξία.

 

ΥΓ. Στους καιρούς που ζούμε και με βάση το επίπεδο στο οποίο κινείται πλέον η Ένωση, τα εισιτήρια διαρκείας της είναι μία επιλογή που δεν θα την πω ακριβώς συμφέρουσα (γιατί δεν ορίζω εγώ το τι είναι συμφέρον για την τσέπη του καθενός, ειδικά στις μέρες μας…), αλλά είναι δελεαστική. Σε κάνει να το σκεφτείς σοβαρά, δεν την ξεπερνάς εύκολα. Τα όσα βιώσαμε πέρυσι στο ΟΑΚΑ σε Ελλάδα και Ευρώπη, σίγουρα είναι από τις καλύτερες στιγμές μας στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και όσον αφορά στην ποδοσφαιρική μας καθημερινότητα, και ευρύτερα. Είναι, δε, το καλύτερο διαφημιστικό για την επόμενη σεζόν…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *