Τριήμερο ντελίριο…

Μετά τα όσα βιώσαμε αυτό το τριήμερο, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε χώρο μέσα στην ψυχή, στο νου και στην καρδιά μας για να ταξινομήσουμε σωστά τα όσα αποκομίσαμε. Γιατί είναι τόσα πολλά, που πιστεύω πως ξεπεράσανε ακόμα κι αυτά που περιμέναμε. Από το βράδυ της 4ης Μάη 2018 έως το τέλος της 6ης Μάη 2018 γράφτηκε ένα από τα σπουδαιότερα τριήμερα στην ιστορία της ΑΕΚ.

 

Ηλικιωμένοι να συγκινούνται όσο ποτέ, μικρά παιδάκια να υπογράφουν το συμβόλαιο ενός μελλοντικού δεσίματος που θα είναι από τα πιο ευχάριστα και προσοδοφόρα της ζωής τους, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (και πόσοι άλλοι πιο μακριά…), όλοι εκεί! Κλεισμένες φωνές, υψωμένες γροθιές, συνθήματα, καπνογόνα, κασκόλ, σημαίες, βλέμματα, δάκρυα. Το τρίγωνο «Ριζούπολη, Νέα Φιλαδέλφεια και ΟΑΚΑ» έγινε αίφνης το χωροταξικό σημείο της κιτρινόμαυρης μαγείας. Δίχως καμία υπερβολή…

 

Τι να αναφέρεις πρώτα; Σε ένα τέτοιο ντελίριο χάνει το νόημα της ακόμα και η αναφορά με το κριτήριο της χρονολογικής σειράς. Να σταθείς στο οδοιπορικό ηδονής στα πάτρια εδάφη το Σάββατο; Ο καθένας και η καθεμία το βίωσε όπως μπορούσε. Εγώ πήγα πρώτα Νέα Φιλαδέλφεια, μετά Ριζούπολη, γύρισα πίσω στα ιερά χώματα, ξαναπήγα στο γήπεδο, και μετά ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν το προσωπικό ραντεβού του κάθε Ενωσίτη με την ιστορική δικαίωση και το δρομολόγιο το όριζαν εσώτερες ανάγκες. Πόνεσαν τα πόδια; Ε, και; Προχωράγαμε εκείνες τις ώρες όλοι με άλλα πράγματα, για την ακρίβεια «φτερουγίζαμε»… Και όσον αφορά στα δρώμενα του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ, νομίζω πως πια καταλάβαμε όλοι τι σημαίνει το «ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο» που ακούγαμε από πολλούς μεγαλύτερης ηλικίας τυχερούς συν-Ενωσίτες. Γιατί θα μπορούμε να λέμε κι εμείς πια: “ήμουν κι εγώ στο ΟΑΚΑ», και μάλιστα σε πιο εμπλουτισμένη εκδοχή: «ήμουν κι εγώ και στο ΟΑΚΑ, και στη Ριζούπολη, και στη Νέα Φιλαδέλφεια».

 

Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως όσοι φίλοι των άλλων τριών ομάδων (Μονακό, Μούρθια, Λούντβιγκσμπουργκ) είδαν είτε από κοντά (ειδικά αυτοί…), είτε στην τηλεόραση, το κιτρινόμαυρο πάρτυ θα ξεχάσουν ποτέ τον κόσμο της ΑΕΚ; Θα ακούν άραγε στο μέλλον ΑΕΚ και θα προσπερνάνε αδιάφορα; Θα βλέπουν τα βίντεο από τη λαμπρή διοργάνωση οι άνθρωποι της FIBA και θα αφουγκράζονται κάτι το συνηθισμένο, το δίχως προοπτική; Όχι, βέβαια… Η ΑΕΚ είναι εδώ, και το δήλωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Ξετυλίγοντας απλά τις καλύτερες πτυχές της. Δεν θεωρώ πως κάναμε κάποια υπέρβαση, όσο και αν στερηθήκαμε τέτοιες στιγμές για πολλά χρόνια. Και στο ποδόσφαιρο, και στο μπάσκετ, ήμασταν σοβαροί και πραγματοποιήσαμε αυτό που ήταν μέσα στις δυνατότητές μας. Έτσι απλά…

 

Για το μέλλον; Aυτό θα μας απασχολεί πια από εδώ και πέρα, αλλά δεν είναι κακό να κάνουμε στο τώρα -που επικρατεί το «μεθύσι της χαράς»- μία πρώτη, γενική (αλλά και ρεαλιστική κατά πολύ) προσέγγιση. Αυτό το τριήμερο δεν συνιστά κάποια καταληκτική κορύφωση δίχως την παραμικρή μελλοντική προέκταση… Αντιθέτως μοιάζει ως η αρχή μιας διαφορετικής καθημερινότητας. Με την ΑΕΚ να διαδραματίζει παντού καθοριστικό ρόλο. Το λένε διάφοροι που ξέρουν. Και αν κρίνουμε από το πρώτο στάδιο, που τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα του…, μας αρκεί για να το δούμε κι εμείς κάπως έτσι. Αυτό το τριήμερο μπορεί να είναι μία συνηθισμένη για την Ένωση κατάσταση στο άμεσο μέλλον. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί πολύ απλά αυτό είναι το μέγεθος μας, αυτό είναι το βεληνεκές μας, αυτό (θα) είναι το τελικό αποτέλεσμα του κόπου μας.

 

Τα επόμενα χρόνια σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ θα μπορεί να γεύεται πολύ συχνά καρπούς. Ο ελληνικός αθλητισμός μπορεί να είναι σίγουρος πως η Ένωση θα αποτελεί σταθερό σημείο διαφήμισης και προώθησης. Γιατί όπως είπε και ο διοικητικός ηγέτης της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, εμείς δεν θέλουμε να δυναστεύσουμε. Εμείς θέλουμε απλά να κάνουμε τη δουλειά μας, και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για σημαντικές κατακτήσεις σε όλα τα μέτωπα… ΑΕΚ σε ευχαριστούμε για όσα μας χάρισες αυτό το μαγικό τριήμερο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *