Υποψιάζουν και για τις προοπτικές, και για τα προβλήματα

Είχε περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που βρέθηκε ο κόσμος της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για να δει την ομάδα του δια ζώσης. Θα περάσει και αρκετός ακόμα, μέχρι να ξαναπάει… Και αυτό ελέω της τιμωρίας των κεκλεισμένων των θυρών στην Ευρώπη, εξαιτίας των όσων έγιναν με τον Άγιαξ εκείνο το αλησμόνητο βράδυ. Επομένως, το φιλικό με την τουρκική Μπασακσεχίρ για σύσσωμη την οικογένεια της Ένωσης ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό φιλικό.

 

H αδημονία ήταν, λοιπόν, έντονη και δεν ήταν και λίγοι όσοι Ενωσίτες προσήλθαν τέλη Ιούλη στο στάδιο της Καλογρέζας. Για να δουν από κοντά τους νέους παίκτες, τη νέα φανέλα, να γεμίσει  το μάτι τους κίτρινο και μαύρο σε όλη τη χωροταξία, να έρθουν ξανά σε επαφή με την ποδοσφαιρική μυσταγωγία (εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου). Με επίκεντρο την ίδια την ΑΕΚ. Βέβαια, φέτος, επειδή ακριβώς ο νέος προπονητής της ΑΕΚ φιλοδοξεί να δοκιμάσει κάτι πραγματικά καινούριο, η αγωνία όλων είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό που ισχύει για κάθε ομάδα στα αρχικά της (καλοκαιρινά) βήματα.

 

Noμίζω πως σε αυτόν τον αγώνα τα είδαμε όλα. Δηλαδή, ΣΥΝΥΠΗΡΞΑΝ και θετικά στοιχεία και αρνητικά. Όμως, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων αυτών των στοιχείων αναδύουν μία εικόνα κάπως συγκεχυμένη και σίγουρα ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ. Φυσικά, η δουλειά συνεχίζεται, βρισκόμαστε ακόμα πριν καν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ πασχίζουν να κατοχυρώσουν πράγματα, αλλά αρκετές φορές λαθεύουν σε αυτά που κάνουν. Χρειάζονται -φερ΄ειπείν- λιγότερα προβλήματα στη μεταφορά της μπάλας, περισσότερη αποφασιστικότητα και εύρος επιλογών έξω ή μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Και, φυσικά, ένας από τους πιο δύσκολους συνδυασμούς στο ποδόσφαιρο: το να επιτίθεσαι σωστά και γρήγορα, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΛHΣΕΙΣ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ.

 

Και θα ρωτήσει εύλογα κάποιος: Είναι έτοιμη η ομάδα για τους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες που έρχονται; Φαινομενικά, ΟΧΙ ΟΣΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ για να είναι απόλυτα ήρεμοι όλοι. Και σίγουρα λιγότερο έτοιμη από όσο φάνηκε πως ήταν η ΑΕΚ στο περσινό αντίστοιχο τεστ με τη Γαλατασαράι. Όμως, εδώ κρύβονται παγίδες. Το ποδόσφαιρο όσο απλό κι αν είναι, απλοϊκό δεν είναι με τίποτα… Πέρυσι σε καμία περίπτωση δεν γινόταν τόσο ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ αναδιάταξη τρόπου παιχνιδιού. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αρκέστηκε σε αλλαγή βασικών προσανατολισμών (σε σχέση με τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας επί Χιμένεθ), ενώ ο Καρντόσο παλεύει για περισσότερες ΚΑΙ ΠΙΟ ΡΗΞΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ μεταβολές. Το έργο του είναι πολύ δύσκολο και ο πήχης αρκετά ψηλά…

 

Αυτά που θέλει να κάνει ο προπονητής της, η ΑΕΚ θα τα προσπαθεί μέσα στο γήπεδο. ΗΔΗ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΠΟΛΥ η ομάδα. Ο άνθρωπος αυτός έχει κάτι συγκεκριμένο μέσα στο μυαλό του. Με κάποιες ομάδες ως αντιπάλους θα βγαίνουν ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ αυτά που θέλει, με άλλες ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ, ενώ μάλλον θα υπάρξουν και περιπτώσεις που ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΑΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι σε εξέλιξη. Τα μέχρι τώρα αγωνιστικά πεπραγμένα είναι λίγα, αλλά υποψιάζουν και για τις προοπτικές, και για τα προβλήματα. Δεν είναι καθόλου ανεδαφικό να πει κάποιος στο σήμερα πως δεν αποκλείεται να γίνει και ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΕΨΥΔΡΑ…

 

ΥΓ. Πέρυσι, στον Ολυμπιακό -σε πείσμα των γνώριμων συνηθειών τους…- έδωσαν χρόνο στο νέο προπονητή και στο τέλος παρότι η ομάδα του Πειραιά απέτυχε σε όλους της τους στόχους, είχαν μία ικανοποίηση. Αυτήν την γεννοβολούσε η εικόνα της ομάδας τους σε αρκετά ματς, και όχι τα εντέχνως προβαλλόμενα «άλλοθι» περί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΕΠΟ, «ως τα βασικά αίτια» της δεύτερης συνεχόμενης άτιτλης χρονιάς στο λιμάνι. Πόσο έτοιμοι είναι, άραγε, στην ΑΕΚ να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στο δικό τους προπονητή; Από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ Η ΕΚΒΑΣΗ ΤΗς ΦΕΤΙΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ. Αξίζει, πάντως, τον κόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *