Φοβερές ατάκες απ’ τον ιδρυτή της «Ερμώνασσα» για γήπεδο, Μελισσανίδη, Πόντιους

Ο Αλέξανδρος Μεταξάς, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας «Ερμώνασσα», μίλησε για το γήπεδο της ΑΕΚ, τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τους Πόντιους που κουμαντάρουν το γήπεδο.

 

Οι ατάκες του φοβερές στην ιστοσελίδα «sportdog»

 

«Με ενθουσίασε και με εξίταρε αυτό το σχέδιο. Οποιοσδήποτε κάνει αυτή τη δουλειά, θα ήθελε να κατασκευάσει το συγκεκριμένο έργο», αναφέρει για το γήπεδο και αναπολεί πως έφτασε να δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών.

 

Τα παιδικά χρόνια που έζησε ήταν δύσκολα. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος και από 6 χρονών δούλευε μαζί του. «Οπότε το θέμα της οικοδομής είχε γίνει δεύτερη φύση μου από πολύ μικρός», υπογραμμίζει και συνεχίζει λέγοντας: «Γιατί η οικοδομή είναι δημιουργία. Βλέπεις ένα οικόπεδο και φαντάζεσαι πως μπορεί να αλλάξει με την ανέγερση ενός κτιρίου. Όπως και εδώ βλέπαμε, ότι υπήρχε ένας άδειος χώρος, ο οποίος ξαφνικά παρατηρούμε, ότι αρχίζει να παίρνει μία μορφή, ένα σχήμα».

 

Ο Αλέξανδρος Μεταξάς τελείωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά με πτυχίο από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Ταυτόχρονα όμως με ενθουσίαζε ο κατασκευαστικός τομέας λόγω των ερεθισμάτων που είχα από μικρός. Σιγά σιγά άρχισα να ασχολούμαι με τις κατασκευές. Φτιάξαμε εταιρεία, πήγαμε καλά και η μία δουλειά έφερε την άλλη. Αναλάβαμε δύσκολα κατασκευαστικά έργα», λέει.

 

Το όνομα της εταιρείας δόθηκε σαν φόρος τιμής στους προγόνους του. «Είμαστε Πόντιοι και τιμούμε την περιοχή που γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας. Ο παππούς μου ήρθε από εκεί», αναφέρει. Η περιοχή των Πλατάνων (στα αρχαία η Ερμώνασσα) είναι πολύ γνωστή για τα ελληνικά αρχοντικά σπίτια της. Κατοικούνταν δηλαδή από εύπορους επιχειρηματίες και εμπόρους του Ανατολικού Πόντου. «Το όνομα Μεταξάς προήλθε από την επιχείρηση που είχαν οι πρόγονοι. Έκαναν εκτροφή μεταξοσκώληκα και επεξεργασία του μεταξιού. Στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Καβάλα», εξηγεί ο κύριος Μεταξάς, ο οποίος είναι οργανωμένος στον ποντιακό χώρο με την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών και το Σύλλογο Ποντίων Μελισσίων.

 

Μάλιστα μιλώντας για το γεγονός, ότι η ΑΕΚ ηγείται από Πόντιο έκανε ένα πολύ εύστοχο γενικότερο σχόλιο. «Το ελληνικό ποδόσφαιρο ποντιοκρατείται. Πόντιος ο Μελισσανίδης, ο Σαββίδης, αλλά και ο Μαρινάκης από την πλευρά της μητέρας του», επισημαίνει.

 

Τα οφέλη απ’ το γήπεδο δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι πιο βαθιά. «Αυτό συμβαίνει γιατί είναι συμβολικό το έργο. Δεν είναι μόνο επαγγελματικό. Είναι βαθύτατοι οι συμβολισμοί. Δείχνει την ιστορική σύνδεση του πριν με το σήμερα. Είναι δείγμα ανάκαμψης του προσφυγικού ελληνισμού η Αγιά Σοφιά», ερμηνεύει ο κ. Μεταξάς και μιλάει για το χρονοδιάγραμμα: «Το τελευταίο πράγμα που θα με άγχωνε είναι το χρονοδιάγραμμα» και στη συνέχεια καλείται να αποκαλύψει ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι του έργου.

 

«Οι πυλώνες που θα στηρίζουν το σκέπαστρο. Όλο το άλλο είναι μία απλή κατασκευή», αναφέρει και επισημαίνει: «Οι πυλώνες της Αγιά Σοφιάς θα είναι μοναδική κατασκευή στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα! Αυτό για ποιο λόγο; Οφείλεται στο γεγονός, ότι το οικόπεδο είναι περιορισμένο. Ο χώρος δεν είναι μεγάλος έξω από το γήπεδο και τις κερκίδες, για να γίνει μία κατασκευή με άνεση, όπως είναι για παράδειγμα το στέγαστρο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Αν παρατηρήσετε από που ξεκινά η στήριξη του στεγάστρου στο γήπεδο της Καλογρέζας θα δείτε, ότι ξεκινά πολλά μέτρα μακριά από το γήπεδο. Σε μεγαλύτερο χώρο θα ήταν πολύ πιο εύκολο το χτίσιμο των πυλώνων. Λόγω της ιδιομορφίας της έκτασης αυτή η κατασκευή είναι μοναδική παγκοσμίως όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτό το πράγμα εμένα προσωπικά με εξιτάρει. Είναι δύσκολη κατασκευή και μου αρέσουν τα δύσκολα. Είναι και ένα στοίχημα για μας. Προσπαθούμε ως εταιρεία να δώσουμε λύσεις, γιατί είναι μία κατασκευή που γίνεται για πρώτη φορά. Έχουμε δώσει προτεραιότητα, ώστε να γίνουν όλα με ασφάλεια και ακρίβεια».

 

Ποιες λεπτομέρεις έχουν οι πυλώνες του Ναού του Δικέφαλου; «Οι τένοντες προέρχονται από τη Σουηδία, μετασκευάζονται στη Γερμανία. Πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη γεωμετρία, ώστε να μη χάνουν χιλιοστό από τα σχέδια που υπάρχουν. Έχει την ιδιομορφία, ότι από τις τέσσερις πλευρές του πυλώνα, η μία είναι σταθερή, οι άλλες είναι επικλινείς, όπως και οι ράβδοι είναι σε κλίση δεν είναι όρθιοι τελείως. Οι πυλώνες θα μπορούσαν να τους κατασκευάσουμε σε πολύ μικρότερο διάστημα. Αλλά επειδή απαιτείται ακρίβεια χιλιοστού πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή», λέει και αποκαλύπτει, ότι ο «τέταρτος πυλώνας υπολογίζεται, ότι θα κατασκευαστεί με το που ολοκληρωθούν τα έργα αντιστήριξης σε εκείνη την πλευρά».

 

Η συζήτηση πάει για τον ενθουσιασμένο Δημήτρη Μελισσανίδη. «Η σχέση και η συνεργασία που έχουμε είναι πάρα πολύ καλή. Είναι ευχαριστημένος από εμάς και εμείς από εκείνον. Προχθές που ήρθε ήταν πολύ ενθουσιασμένος», είπε, ενώ σε ερώτηση γιατί θα ξεχωρίζει η Αγιά Σοφιά σε σχέση με άλλα σύγχρονα γήπεδα, εκτός από τους πυλώνες, απάντησε: «Για την αρχιτεκτονική της. Η ακουστική της θα είναι μοναδική, όπως και η οπτική επίσης».

ΑΕΚ24ΗOURS

γκξγη κξγκξηγ ηξγ κξγκξη γκξηκξηγ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *