Η ΑΕΚ απέτρεψε αυτό που έλεγε ο Ουγκώ

27
Ιούλιος
2017

Δημοσιευτηκε απo Κώστας Μαρούντας

Δημοσιευτηκε σε Κώστας Μαρούντας / Στήλες ΑΕΚ

0 Σχόλια

Ο Κώστας Μαρούντας γράφει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για το θέμα της οικοδομικής άδειας του γηπέδου της ΑΕΚ, την «Αγιά Σοφιά».

 

Αναλυτικά το κείμενο:

 

«Δεν θυμόμαστε μέρες. Θυμόμαστε στιγμές» (Cesare Pavese)

 

Οι μεγάλες χαρές δεν θέλουν και κάποιον ιδιαίτερο σχολιασμό. Ίσως, να μην χρειάζονται καν λόγια. Αυτά βιώνονται, κατοχυρώνονται στον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων που μπορούν ακόμα να συναισθάνονται, και τους συνοδεύουν εσαεί.

 

Η Lady Hope μπορεί να συμμεριστεί απόλυτα το πώς αισθάνονται οι φίλοι της ΑΕΚ μετά την απόκτηση της οικοδομικής άδειας που επιτρέπει την έναρξη της διαδικασίας της ανέγερσης του νέου γηπέδου. Mία υπόθεση που τράβηξε παραπάνω χρονικό διάστημα από όσο θα υπολόγιζε εξαρχής κάποιος, ειδικά όταν πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, για ένα έργο πνοής, για μια θετική και προοδευτική εξέλιξη, για μια υπόθεση με αθλητικές, πολιτισμικές και ιστορικές καταβολές.

 

Όμως, εδώ στην Ελλάδα, αρεσκόμαστε να δημιουργούμε γόρδιους δεσμούς γιατί έτσι αισθανόμαστε πως κάτι σημαντικό κάνουμε… Εκείνοι που τους λύνουν, είναι εκείνοι που μπορούν να μας μάθουν να βλέπουμε μπροστά, γιατί με το μπόλικο (και αστήρικτο εν πολλοίς) αρνητισμό κοντεύουμε να ξεχάσουμε τα βασικά… Ένας άνθρωπος που μόνος του λύνει ένα σταυρόλεξο σε μια «έρημο», δεν λύνει σταυρόλεξο κατά τα φαινόμενα, αλλά κάνει κάτι άλλο…

 

Για να ευδοκιμήσει ένας οργανισμός χρειάζεται σοβαρούς ανθρώπους στα ηνία, μακροπρόθεσμα πλάνα, στήριξη από την πλειοψηφία των εσωτερικών κύκλων (ή, οι όποιες αντιρρήσεις να είναι επί της ουσίας προς όφελος του όλου), συνετή διαχείριση οικονομικών υποχρεώσεων, σεβασμό στο παρελθόν, εργατικότητα στο παρόν, τόλμη και πίστη για το μέλλον, υπομονή και διάθεση για εναρμονισμό με τη λογική και το ίδιο το περιβάλλον.

 

Τα εμπόδια υπάρχουν παντού, και η υπέρβαση τους είναι εξίσου σημαντική παράμετρος με τον αρχικό σχεδιασμό. Ίσως, έτσι να αποκτάει μεγαλύτερη αξία ένα επίτευγμα. Ίσως, μέσα από τις δυσκολίες να δυναμώνει κάτι το προβλεπόμενο. Το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν είναι μόνο μια δικαίωση για τον οργανισμό ΑΕΚ. Είναι πολλά πράγματα ακόμα.

 

Οι θυσίες των προγόνων των σύγχρονων ΑΕΚτζήδων δεν θα πάνε χαμένες. Το γήπεδο είναι εγγύηση για μια άμεση ισχυροποίηση συμβατή με τους πόθους μιας ταλαιπωρημένης γενιάς που απαρτίζεται από πλήθος ανθρώπων με ήθος και αξιοπρέπεια. Είναι σημάδι αυτοκάθαρσης, είναι απόδειξη πως οι στάχτες δεν είναι πάντα ο τερματισμός, αλλά και σημείο αναγέννησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Είναι άκρως σημαντικό πως στην άδεια εγγράφεται το όνομα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, γιατί κανένας δεν δικαιούται να απαρνιέται τις ρίζες του, γιατί το προσόν των ικανών είναι να αφουγκράζονται τη λογική, γιατί κανένας δεν μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον, γιατί η αποτροπή περιπετειών είναι ευλογία, γιατί το κοντόφθαλμο ποτέ δεν επικράτησε σε μάκρος χρόνου, γιατί η συλλογική εντροπία είναι ανώτερη από την ευκολία των βολικών προτεραιοτήτων…

 

Oι απανταχού Ενωσίτες μπορούν να χαίρονται. Όσοι φίλοι άλλων ομάδων συμμερίζονται, είναι εκείνοι που κατανοούν το ποδόσφαιρο σαν κάτι πέρα από το στείρο ανταγωνισμό που μπορεί να καταντήσει και θέρετρο πολεμικού τύπου αντιπαραθέσεων ή αχαλίνωτων μικροπρεπειών…

 

Η Lady Hope είναι σε θέση να αναγνωρίσει πως η επερχόμενη έναρξη εργασιών κατασκευής γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι μία χαρμόσυνη εξέλιξη για το σύνολο του εγχώριου αθλητισμού και όχι μόνο για το κιτρινόμαυρο κομμάτι της. Η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε, αλλά κατάφερε εν τέλει να αποτρέψει αυτό που έλεγε ο Ουγκώ πως η μνήμη είναι γειτόνισσα των τύψεων…

 

Ας αξιοποιήσει αυτή τη χρυσή ευκαιρία, μένοντας μακριά από σφετερισμούς, αλαζονείες, και μικροσυμφέροντα. Δείγμα μιας Ελλάδας που μπορεί να προχωράει μπροστά και την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στους γκρίζους καιρούς που διανύουμε, αλλά και γρίφος για τη μελλοντική διαχείριση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *