Tο ελληνικό αδιέξοδο: Oικονομία «ζόμπι» με ισχνή ανάπτυξη

04
Δεκέμβριος
2017

Δημοσιευτηκε απo ΑΕΚ24ΗOURS

Δημοσιευτηκε σε Στη μαρμίτα

0 Σχόλια

Στα… γόνατα παραμένει η ελληνική οικονομία καθώς οι ισχνοί δείκτες ανάπτυξης και τα επιμέρους στοιχεία που έφερε στο φως η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2017 επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τις σκληρές και επιβλαβείς συνέπειες της υπερφορολόγησης.

 

Και μπορεί κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών να έσπευσαν να καθησυχάσουν δηλώνοντας ότι «πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2017», ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η ανάπτυξη για το τελευταίο τρίμηνο θα πρέπει στην κυριολεξία να… εκτοξευθεί. Έξι είναι τα στοιχεία που θα πρέπει κανείς να συγκρατήσει από τις σημερινές ανακοινώσεις.

 

Πρώτον, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που είναι σαφής απόρροια της υπερφορολόγησης. Ειδικότερα, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

 

Δεύτερον, τα στοιχεία καταγράφουν μείωση των επενδύσεων, κάτι που συνιστά επίσης απόρροια της υπερφορολόγησης η οποία αποτελεί σαφώς έναν αποτρεπτικό παράγοντα για νέες επενδυτικές δραστηριότητες.

 

Τρίτον, καταγράφεται μεν μια αύξηση των εξαγωγών η οποία όμως συνοδεύεται και από μία ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών. Ειδικότερα, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση 5,0% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και αύξηση 0,4% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά ότι πολλά από τα κέρδη που προέκυψαν από την αύξηση εσόδων λόγω τουρισμού αντισταθμίζονται από το εμπορικό έλλειμμα.

 

Τέταρτον, κατάρρευση της δημόσιας κατανάλωσης. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα-μαμούθ «γκρέμισε» ουσιαστικά το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, κάτι που αποτυπώνεται με μαύρα γράμματα στο ΑΕΠ.

 

Πέμπτον, για να βγει ο φιλόδοξος στόχος για το 2017, η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει το τελευταίο τρίμηνο ανάπτυξη άνω του 2,8%, κάτι που προς το παρόν δεν έχει φανεί από τα στοιχεία Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

 

Έκτον, τα ανωτέρω είναι πιθανόν να έχουν -όπως είναι προφανές- συνέπειες για το …2018. Χωρίς μια μεγάλη αύξηση των επενδύσεων ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% για το 2018 πολύ δύσκολα θα βγει.

 

Σαρώνουν οι ελαστικές μορφές εργασίας

 

Παράλληλα σοκ προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν την εργασία και πώς έχουν «μεταλλαχθεί» οι μορφές απασχόλησης.

 

Με βάση μάλιστα την έκθεση της “Εργάνη” για τις ροές μισθωτής απασχόλησης τον Οκτώβριο το 62,1% των συμβάσεων που υπογράφηκαν τον Οκτώβριο ήταν ελαστικής απασχόλησης, δηλαδή μερικής και εκ περιτροπής-προσωρινής, με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να φτάνουν σε ποσοστό το 37,9%.

 

Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν τον Οκτώβριο του 2016 στο 61,9%, τον Οκτώβριο του 2015 στο 58,4%, τον Οκτώβριο του 2014 στο 59,3% και τον Οκτώβριο του 2013 στο 56,9%.

 

Σημειώνεται πως μερικώς απασχολούμενος είναι εκείνος οποίος εργάζεται λιγότερο από 8 ώρες/μέρα  επί 5 μέρες την εβδομάδα. Έτσι παίρνει κάτω από 586 ευρώ μεικτά κάθε μήνα.

 

Εκ περιτροπής ή προσωρινός απασχολούμενος είναι εκείνος ο οποίος εργάζεται μεν 8 ώρες/μέρα αλλά για ορισμένο χρονικό διάστημα.

 

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2017 το 47,7% του συνόλου των συμβάσεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το 14,4% ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

 

Η αποταμίεση και η απαισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

 

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις πικρές διαπιστώσεις που κατέγραψε στις αρχές του μήνα μελέτη του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Νοέμβριο (δημοσιεύθηκε την 1η Δεκεμβρίου), το 60% (από 58% τον Οκτώβριο) αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 2% (από 5%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Τουτέστιν, 6 στους 10 πολίτες «βλέπει» επιδείνωση της κατάστασης.

 

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν και τα στοιχεία που σχετίζονται με την αποταμίευση που δηλώνουν ότι δύνανται να κάνουν οι πολίτες. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώνονται στο 9% (από 12%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» περιορίζονται στο 13% (από 15%). Το 92% (έναντι 89% τον Οκτώβριο) δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο. Πολύ πιθανή απαντά, αντίθετα, μόνο το 8% (από 10% τον προηγούμενο μήνα).

 

Σε ερώτημα για το πώς τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά, το 65% (έναντι 60% τον Οκτώβριο) απαντά ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενώ παραμένει στο 13% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

 

Πηγή: thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *