Η βία και οι μορφές της

11
Μάρτιος
2016

Δημοσιευτηκε απo ΑΕΚ24ΗOURS

Δημοσιευτηκε σε Στήλες ΑΕΚ

0 Σχόλια

Ο Κώστας Λαδιάς (προπονητής της ακαδημίας ποδοσφαίρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ) αρθρογραφεί στο aek24hours.gr για τη βία και τις μορφές της στον αθλητισμό.

 

Διαβάστε το κείμενο:

 

Σήμερα ανοίγει μια νέα ενότητα στο σάιτ. Μια ενότητα που θα ασχολειται με κοινωνικά  – παιδαγωγικά αλλά και γενικά θέματα που μας προβληματίζουν.

 

Η βία και οι μορφές της ανοίγει τον κύκλο των θεμάτων μας.

 

Ο καθένας μπορεί να στείλει στο kostasladias80@hotmail.com τις απόψεις του και να τις στείλω στον διαχειριστή του aek24hours.gr για να δημοσιοποιηθούν.

 

Ιστορικά, εάν το σκεφτούμε οι πρόγονοί μας, αθλούνταν είτε με μια πέτρα είτε με ένα δόρυ, είτε σαν απλοί δρομείς.

 

Αργότερα, όσο ο άνθρωπος εξελισσόταν νοερά, η κίνησή του μετατράπηκε σε άθληση και η ατομική άθληση σε ομαδική.

 

Ένα από τα δημοφιλέστερα ομαδικά σπορ, το ποδόσφαιρο, είναι βίαιο άθλημα, σκληρό, αφού έχει μονομαχίες, συγκρούσεις, διεκδικήσεις της μπάλας, αλλά δυστυχώς και σοβαρούς τραυματισμούς.

 

Το παγκράτιο, η πάλη, το μπάσκετ, το καράτε, το τάεκ βο ντό κι άλλα αθλήματα, παράγουν βία, αλλά υπάρχουν κανονισμοί και η βία ελέγχεται.

 

Η βία τελικά είναι μέσα μας η όχι;

 

Ο άνθρωπος μπορεί να ελέγξει τη βία, μπορεί και να την αποβάλλει, μέσα από την αθλητική του δραστηριότητα.

 

Η απάντηση είναι ότι μπορεί να ξεχάσει μέσω της αθλητικής του δραστηριότητας τα  προβλήματα του και να εκτονωθεί. Να διώξει τις βίαιες ορμές που έχει από τη φύση του με την ενασχόλησή του με τα σπορ.

 

Βλέπουμε δηλαδή μια άλλη διάσταση των βίαιων ενστίκτων της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο αθλητισμός, η παραγωγή ενέργειας, η σύγκρουση, οι μονομαχίες, τα άλματα, τα φάουλ, η σωματική επαφή, είναι κομμάτια που παράγουν βία, αλλά σύμφωνα με κανόνες. Χωρίς κανόνες δεν θα ανήκαμε σε ανθρώπινη φύση, αλλά σε ζωώδη.

 

Η φύση μας δεν είναι αμυντική, είναι επιθετική. Μια απλή καταγραφή σε μια μέρα απλής καθημερινότητας θα μας δείξει ότι ο άνθρωπος είναι επιθετικός. Πόσες στιγμές βλέπουμε γύρω μας συνανθρώπους μας να φωνάζουν, να χειρονομούν, να κραυγάζουν, αλλά και να χτυπάνε;

 

Ο αθλητισμός και τα σπορ με κανόνες, είναι η αναχαίτιση των βίαιων μας ενστίκτων και όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε τόσο καλύτερα θα αισθανόμαστε.

 

Η βία όμως δεν είναι μία, έχει πολλές μορφές. Αναλύσαμε μια πλευρά απλή.

 

Δυστυχώς όμως η βία ειναι κοινωνικό φαινόμενο και έχει πολλές προεκτάσεις.

 

Υπάρχει η οικογενειακή, η σωματική, η λεκτική, η ψυχολογική, η σχολική, η βία στα γήπεδα. Οι αιτίες και οι συνέπειες, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής της κάθε μορφής της βίας είναι το αντικείμενο στη συνέχεια.

 

Ο καθένας από εμάς μπορεί να περιγράψει, κάθε περιστατικό που έχει ζήσει είτε ανώνυμα είτε επώνυμα γράφοντας σχόλιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *