AEK-Περιφέρεια Αττικής, μία σχέση χωρίς παράπονα

Λίγο πριν τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα η ποδοσφαιρική ΑΕΚ στερήθηκε το γήπεδο της. Λίγο πριν τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του ίδιου αιώνα ξεκίνησε η μεγαλύτερη και σοβαρότερη προσπάθεια για την ανέγερσή του στον ίδιο χώρο. Φαίνεται πως θα χρειαστεί η αρχή της τρίτης δεκαετίας για να γίνει επιτέλους το μεγάλο όνειρο πραγματικότητα και να επιστρέψει η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

 

Το έργο είναι σε πολύ καλό δρόμο, παρά τα εμπόδια που συνάντησε όλα αυτά τα χρόνια από διάφορες πλευρές, και επέφεραν αλλαγές στα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Την περασμένη εβδομάδα ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του στις αρχές Σεπτέμβρη, επισκέφτηκε το υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με δηλώσεις που έκανε έδειξε τη διάθεσή του να συμβάλλει και αυτός από την πλευρά του στην ολοκλήρωση του έργου: «Η σημερινή παρουσία σηματοδοτεί ότι δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε μέρα από τις υποσχέσεις της Περιφέρειας. Αναλαμβάνουμε 1η Σεπτεμβρίου και θα υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί».  Επομένως, η ΑΕΚ δεν έχει να φοβάται κάποια πιθανή «τρικλοποδιά» από το συγκεκριμένο πρόσωπο που θα ηγηθεί του θεσμού της Περιφέρειας Αττικής τα επόμενα χρόνια.

 

Από την ώρα που ανέλαβε τις διοικητικές υποθέσεις της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης και έβαλε σε εφαρμογή το πρότζεκτ του νέου γηπέδου, από τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής πέρασαν ο Γιάννης Σγουρός (στους τελευταίους μήνες της θητείας του) και η νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας του 2014 Ρένα Δούρου. Σε αντίθεση με τα όποια εμπόδια προέκυψαν στη σχέση της ΑΕΚ με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και προκάλεσαν σημαντικές δυσκολίες και καθυστερήσεις, η Ένωση δεν μπορεί να έχει παράπονα από την Περιφέρεια Αττικής. Αν, μάλιστα, συνεχίσει και ο Γιώργος Πατούλης -όπως φαίνεται- στον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους του…

 

Το ξεκίνημα της παροχής έμπρακτης αρωγής, λοιπόν, έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2013 όταν ο Γιάννης Σγουρός καταφέρνει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου να εγκριθεί κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό πρακτικά σήμαινε πως άνοιγε ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του έργου του νέου γηπέδου της ΑΕΚ με ένα ποσό που θα έφτανε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, βλέποντας κάποιος δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, διαπιστώνει τη δεδηλωμένη πρόθεση του τότε περιφερειάρχη να βοηθήσει, αρκεί να διασφαλιζόταν η τήρηση της νομιμότητας σε κάθε επίπεδο, και να πραγματωνόταν ο πλήρης έλεγχος όλων των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Στην ίδια ρότα κινήθηκε, ειδικά από ένα σημείο και μετά, και η Ρένα Δούρου. Έτσι, στα τέλη του περασμένου Ιούνη η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης των 20 εκατομμυρίων ευρώ προς την ερασιτεχνική ΑΕΚ για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αμέσως μετά, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου δηλώνει τα εξής: «Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Χρειάσθηκαν τρία και πλέον έτη για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία, για την οποία αισθάνομαι ότι πρέπει να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου της ΑΕΚ, τους διοικητικούς, οικονομικούς και τεχνικούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και τους επικεφαλής των τμημάτων. Η Περιφέρεια Αττικής, λοιπόν, κάνει ένα σπουδαίο έργο, όχι μόνο για τη Φιλαδέλφεια, αλλά για τον ελληνικό αθλητισμό. Θέλω να πω ότι για πρώτη φορά μπήκαν καινούριοι όροι και καινούριες προϋποθέσεις, που οι άνθρωποι του ερασιτεχνικού σωματείου τους σεβάστηκαν και τους ακολούθησαν».

 

Λίγους μήνες νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα στα τέλη του Γενάρη του 2019, η αρμόδια οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τη μελέτη και τον προϋπολογισμό του έργου της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στις αρχές του επόμενου μήνα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδοχο εταιρία που θα αναλάμβανε να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο. Μία διαδικασία που είχε στα μέσα Απρίλη τη γνωστή κατάληξη, που δημιούργησε αρκετό ντόρο από Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι…. Πειραιά…: την ανάληψη του έργου από τον όμιλο ΙNTRAKAT του Σωκράτη Κόκκαλη… Η πραγματοποίηση της υπογειοποίησης θα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών που σχετίζονται με το νέο γήπεδο της Ένωσης.

 

Η ίδια η Ρένα Δούρου-κατά καιρούς- υπεραμύνθηκε της επιλογής της αυτής, καθώς συχνά βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στην Ένωση. Αυτά, βέβαια, εκπορεύονται κατά βάση από κύκλους που για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να αποκτήσει η ΑΕΚ το δικό της γήπεδο στο δικό της οικόπεδο και με μία τέτοιου είδους χρηματοδότηση από το ελληνικό δημόσιο. Λίγο καιρό νωρίτερα, και λίγες μέρες πριν τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, η Ρένα Δούρου είχε δηλώσει πως «η συνάντηση με το ερασιτεχνικό σωματείο, τη διοίκηση και τον κ. Μελισσανίδη, έγινε υπό το φως των καμερών. Στην Περιφέρεια Αττικής οι παράγοντες δεν μπαίνουν από την πίσω πόρτα. Είναι διαφορετική λογική από αυτή που είχαμε συνηθίσει και πριν από το 2014 και πριν από τα μνημόνια».

 

Σε αυτή τη χώρα, εδώ και δεκαετίες, η πραγματοποίηση ενός σημαντικού έργου συνήθως αποδεικνύεται ένας δύσκολος γρίφος για δυνατούς λύτες. Το γήπεδο της ΑΕΚ είναι ένα δίκαιο αίτημα ενός ταλαιπωρημένου σε αυτό το ζήτημα σωματείου, αλλά και ένα έργο πνοής για τον ελληνικό αθλητισμό με ευρύτερες πολιτισμικές προεκτάσεις. Συνάντησε πολλές δυσκολίες, γιατί οι πολέμιοι ήταν περισσότεροι από όσους θα υπαγόρευε μία καλοπροαίρετη προγενέστερη λογική. Όμως, πλέον, το έργο πολύ καλά θωρακισμένο μπαίνει στην τελική ευθεία. Η είσοδος της ΑΕΚ σε αυτό αυτόματα θα σημαίνει την έναρξη ενός νέου κύκλου για τον ίδιο το σύλλογο, περισσότερο ελπιδοφόρου από τα συνηθισμένα μέτρα των τελευταίων χρόνων της παρατεταμένης «εξορίας». Μένει τότε οι άνθρωποι που θα κρατούν τα ηνία της επίσημης ΑΕΚ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες (αυξημένες) απαιτήσεις των καιρών που έρχονται…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *