H AEK «χαλάει την πιάτσα των καθιερωμένων»…

Tις τελευταίες ημέρες έχει σηκωθεί αρκετή σκόνη που επηρεάζει το οπτικό μας πεδίο και ενδεχομένως να μας ενοχλεί κιόλας. Τα διάφορα αλισβερίσια που φαίνεται πως λαμβάνουν χώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πήραν κάποιες νέες μορφές-εκδοχές. Τα πεδία ήταν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Super League και ο καταρτισμός των πινάκων για τους διαιτητές της νέας αγωνιστικής περιόδου. Είναι προφανές πως διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος, έτσι ώστε η κάθε ομάδα να μπορέσει να υπερασπιστεί με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της.

 

Η ΑΕΚ είναι πλέον πρωταθλήτρια και αυτό έχει αφήσει τα στίγματα του ως γεγονός στους βασικούς της αντιπάλους. Πραγματικά θα ήθελα να ήμουν σε θέση να παρακολουθήσω τις κατ΄ιδίαν συζητήσεις των ηγετικών στελεχών του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της περσινής αγωνιστικής περιόδου όσον αφορά στην ΑΕΚ. Δηλαδή, στο πόσο την υπολόγιζαν, τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο εξωαγωνιστικό κομμάτι. Αν την υποτίμησαν, το αποτέλεσμα έδωσε τις δικές του απαντήσεις. Αν την είχαν ανάγει σε κρυφή πληγή που απλά πίστευαν πως αντιμετωπιζόταν, μάλλον λάθεψαν στην αναλογία ισχύος. Υπερεκτίμησαν λίγο τους εαυτούς τους, υποτίμησαν την Ένωση, και στο τέλος είδαν την πλάτη της. Οι αντιδράσεις κάποιες φορές έδειχναν και το πόσο τους είχε πειράξει. Το περσινό πρωτάθλημα πρέπει να είναι εκείνο που «έτσουξε» τον δεύτερο τόσο πολύ, όσο μόνο εκείνο του 1988-1989… Προφανώς και εμείς είχαμε ενοχληθεί πολύ που είχαμε χάσει το πρωτάθλημα το 1996, ή οι Παναθηναϊκοί το 2000, άντε και οι οπαδοί του Ολυμπιακού το 2004, όμως το περσινό «παίρνει άνετα μετάλλιο» στην κλίμακα της ενόχλησης του δεύτερου (και «ποσοτικά», και «ποιοτικά»)…

 

Ας σκεφτούμε τι έχει να γίνει αν πει κάποιος σε ένα φίλο του ΠΑΟΚ πως δεν θα πάρει ούτε το επόμενο πρωτάθλημα, ή σε έναν φίλο του Ολυμπιακού πως θα μείνει και για δεύτερη χρονιά πίσω από την κορυφή… Έτσι, λοιπόν, οι υπεύθυνοι των δύο αυτών συλλόγων προ-ετοιμάζουν και υλοποιούν την αντεπίθεση τους. Και για να υπηρετήσουν το δικό τους σκοπό, και για να πάρουν την εκδίκηση τους από την ΑΕΚ. Το πρώτο φαίνεται πως δεν τους αρκεί… Το έργο μας φέτος προδιαγράφεται πολύ δύσκολο. Κατά την προσωπική μου άποψη ενδέχεται να είναι και το δυσκολότερο των χρόνων που ακολούθησαν την Αναγέννηση του 2013. Γιατί στην αρχή χρειάστηκε προσαρμογή, στη συνέχεια σταθεροποίηση δική μας και εκμετάλλευση των λαθών, των αδυναμιών και των όποιων οπισθοχωρήσεων των αντιπάλων μας. Τώρα, όμως, έχουμε να φέρουμε εις πέρας μία διττή αποστολή. Πρωτίστως να διατηρήσουμε τη δική μας ισχύ, και σχεδόν παράλληλα να αντιμετωπίσουμε τον ασύμμετρο και υβριδικής υφής πόλεμο που ήδη μας έχουν κηρύξει οι αντίπαλοι.

 

Εγώ δεν μπορώ να ξέρω στο σήμερα «τι ψάρια θα πιάσουμε» κατά τη διάρκεια της ερχόμενης σεζόν. Κατανοώ πως τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά οφείλουμε σαν Ενωσίτικη οικογένεια να δώσουμε τη μάχη μας. Στηρίζουμε όλοι την ομάδα μας, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί, γιατί όλοι βάζουν στο στόχαστρο τον πρωταθλητή. Με όλα τα μέσα. Και ειδικά αν αυτός είναι η ΑΕΚ, δεν είναι και λίγοι όσοι δεν το αντέχουν αυτό. Οι λόγοι αυτής της επιλεκτικότητας; Γιατί γνωρίζουν και καταλαβαίνουν πως η ΑΕΚ είναι κάτι που «χαλάει την πιάτσα των καθιερωμένων». Και για να τα λέμε όλα, όταν μπορεί κιόλας να προστατεύσει τον εαυτό της από πιθανές «εισβολές», τότε το μένος τους εναντίον μας γίνεται μεγαλύτερο. Μέσα τους ξέρουν αυτό που παραδέχεται η κάθε υγιής συνείδηση, αυτές που εκδηλώνονται με ευμενή τρόπο υπέρ μας κάθε εποχιακή συγκυρία που η ΑΕΚ κάνει καλά τη δουλειά της.

 

Αν η αγωνιστική περίοδος 2017-2018 βάφτηκε στα «κιτρινόμαυρα» στο ποδόσφαιρο έχοντας ως άμεση συνέπεια να «χαλάσουν καρδιές», η επόμενη σεζόν είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «κλείσουν σπίτια». Θα μπορέσει η ΑΕΚ να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο σκοπό ή θα πέσει θύμα του «παράδοξου των μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων» της όποιας δράσης της; Στο σήμερα, αυτή την εποχή τίθονται τα θεμέλια. Προφανώς και μέσα στη σεζόν μπορείς να προβείς σε διορθωτικές κινήσεις, αλλά πέρυσι από νωρίς σκάψαμε και φυτέψαμε το σπόρο, για να μπορούμε το Μάη να απολαύσουμε δίχως συστολές και ενοχές την επιστροφή στο θρόνο της πρωταθλήτριας ομάδας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κερδίζοντας, φυσικά, και την αναγνώριση όσων ανθρώπων καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο και θεωρούν την άποψη τους καθρέφτη του αυτοσεβασμού τους… Η αγωνία μας για τις φετινές καλοκαιρινές κινήσεις της ΑΕΚ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, σα μία «φωτιά που καίει» και απαιτεί σε εύλογο χρονικό διάστημα τις κατάλληλες ποσότητες νερού για να σβήσει…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *