Mία (επιτυχημένη πέρυσι) υπόθεση συνόλου…

Προφανώς και έχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια πως οι καλοκαιρινές μεταγραφές αποτελούν ένα διαχρονικό φετίχ για όλους μας. Αν γίνει μία δημοσκόπηση ανάμεσα στους φίλους όλων των ομάδων, σίγουρα θα ανάγουν τη μεταγραφική ενίσχυση σε κάτι το πολύ σημαντικό, που κεντρίζει μάλιστα στο φουλ τα δικά τους ενδιαφέροντα. Φυσικά οι φίλοι των ομάδων επικεντρώνουν λιγότερο τις αναζητήσεις τους στο οικονομικό κομμάτι της συγκεκριμένης «ενασχόλησης», σε σχέση με τους παράγοντες των ομάδων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σταθμίζουμε γενικώς. Από εκεί και πέρα κοιτάμε εξ΄ ολοκλήρου τι γίνεται στην ΑΕΚ.

 

Έχω την πεποίθηση πως στη σημερινή ΑΕΚ δίνεται μεγάλη προτεραιότητα στο σύνολο, στον κορμό, στις βάσεις και στα θεμέλια. Αν διαπιστώσουν οι υπεύθυνοι πως αυτό έχει επιτευχθεί στην πράξη, τότε θεωρούν πως η βοήθεια των μονάδων θα είναι αναπόφευκτη συνέπεια. Η περσινή ΑΕΚ, η πιο πετυχημένη ΑΕΚ δεν ξέρω κι εγώ από πότε, κατά την προσωπική μου άποψη διακρινόταν για τη συνοχή της, για την ομαδική λειτουργία, για τη δυνατότητα που αποκτούσε σα σύνολο να επιβληθεί στους (περισσότερους) αντιπάλους της. Όταν δεν έπαιζε καλά το σύνολο, δύσκολα μπορούσαν οι μεμονωμένοι παίκτες να γυρίσουν άρδην την κατάσταση. Όταν, όμως, το σύνολο έπαιζε καλά, τότε το κάτι παραπάνω από τους ποδοσφαιριστές μας (που κατείχαν ευκρινώς αυτό το κάτι παραπάνω σε επίπεδο ποιότητας…) ερχόταν σχεδόν «αυτοματοποιημένα» για να «κλειδώσει» τη δουλειά. Δεν θεωρώ πως ήμασταν ομάδα των λίγων, αλλά ομάδα των πολλών, που επέτρεπε σε αρκετούς παίκτες μας να ξεχωρίσουν στα μάτια των παρατηρητών και στους περισσότερους να έχουν θετικότατη παρουσία στο σύνολο των υποχρεώσεων τους. Είχαμε βέβαια και κάποιους που δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά αυτό μάλλον κυμάνθηκε στα πλαίσια του στατιστικώς αποδεκτού.

 

Από εκεί και πέρα στη φετινή σεζόν βασική προτεραιότητα είναι να μπορέσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης να χτίσει μία ομάδα που η συνολική της παρουσία θα συμβαδίζει με τη στιβαρότητα, τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα. Σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι αυτό εφικτό να γίνει, σε μία επερχόμενη αγωνιστική περίοδο ιδιαιτεροτήτων και υψηλών απαιτήσεων που πολλοί μας περιμένουν στη γωνία και που έχουμε να δώσουμε (ξανά) απαντήσεις και στους όποιους δικούς μας δύσπιστους. Να υπάρχει, δηλαδή, ένα κλίμα που θα επιτρέπει στους νεοφερμένους να ενσωματωθούν, να αποκτήσουν κίνητρα προσφοράς, να δεθούν όσο το δυνατόν περισσότερο με το κλαμπ και τις σύγχρονες σημειολογίες του, να έχουν ως αποκλειστική έγνοια την ποδοσφαιρική τους πρόοδο. Από τις ομάδες που περιμένουν να τραβήξουν το κάρο από το βάλτο οι λίγοι, οι πιο χειροδύναμοι να το πούμε κάπως προ-σχηματικά, προτιμούμε σαν ΑΕΚ εκείνα τα ποδοσφαιρικά συγκροτήματα στα οποία συνεισφέρουν όλοι (ή τέλος πάντων, όσο το δυνατόν περισσότεροι γίνεται…). Έτσι ώστε στο θέμα των βάλτων να επιλέγουμε τις παρακαμπτήριες οδούς…

 

YΓ. Μπορεί οι πρόσφατες δηλώσεις του Κώστα Μανωλά να ξένισαν πολλούς από εμάς, ευλόγως…, θεωρώ όμως πως σαν ΑΕΚτζήδες πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας -σε σχέση με αυτή την υπόθεση- σε κάτι συγκεκριμένο. Ο Μανωλάς έχει δικαίωμα να πιστεύει αυτά που θέλει, να λέει οτιδήποτε νομίζει πως εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, να συναγελάζεται και να προσφέρει υπηρεσίες στους ανθρώπους που επιλέγει. Έχουμε κι εμείς, παράλληλα, το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να αξιολογούμε ανάλογα το είδος των κινητικοτήτων του. Πάνω από όλα, όμως, εμείς θα πρέπει -σαν ευρύτερος οργανισμός ΑΕΚ- να κοιτάξουμε στο μέλλον να διαμορφώνουμε στο εσωτερικό μας ένα τέτοιο περιβάλλον στο οποίο θα εκλείψουν περιστάσεις παρόμοιες όπως αυτές που ίσχυσαν στην ΠΑΕ ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια πριν τον υποβιβασμό από τη Super League. Oι οποίες, μεταξύ άλλων, είχαν στείλει τον Μανωλά και τον Τζιμπούρ στον Πειραιά. Η σημερινή τάξη πραγμάτων στην Ένωση επιτρέπει να τα βλέπουμε όλα αυτά ως παραδείγματα προς αποφυγή. Εξάλλου έχουμε και την περίπτωση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου για να συγκρίνουμε και να αναπτύσσουμε διαφορετικά συναισθήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *